Nobelovac Mario Vargas Ljosa stiže u Srbiju

Kultura 20. jun 201513:53 > 13:55
EPA

Jedan od najvećih savremenih svetskih pisaca nobelovac Mario Vargas Ljosa dolazi u kratku posetu Srbiji 22. i 23. juna u organizaciji izdavačke kuće "Laguna" tokom koje će boraviti u Beogradu i Novom Sadu.

U ponedeljak (22. juna) Ljosa će boraviti u Novom Sadu gde će od 19 sati na sceni „Jovan Đorđević“ Srpskog narodnog pozorišta biti priređen razgovor s piscem.

Uvodnu reč daće prof dr Dalibor Soldatić, najveći stučnjak za hispansku književnost u našoj zemlji, nakon čega će Ljosi biti dodeljana Specijalna nagrada za prozu „Milovan Vidaković“ Međunarodnog festivala ProseFest.

Razgovor s piscem vodiće i hispanista Bojana Kovačević Petrović i biće usmeren na njegovo književno stvaralaštvo uključujući i drame, budući da je poslednjih godina naročito usmeren na pozorište.

Razgovaraće se o značaju pozorišta u njegovom životu, a uputiće i poruku mladim piscima i čitaocima.

Peruanski nobelovac će u utorak, 23. juna, održati konferenciju za novinare u 12.30 u Svečanoj sali na III spratu Instituta Servantes, na kojoj će pored Ljose govoriti hispanista Bojana Kovačević Petrović i direktor „Lagune“ Dejan Papić.

Od 18 sati u beogradskoj knjižari Delfi u SKC-u potpisivaće svoje knjige u izdanju Lagune koja je objavila 12 njegovih romana.

Laguna je povodom dolaska Ljose obezbedila da kupci tri ili više njegovih knjiga do 30. juna stiču pravo na popust od čak 30 odsto u svim knjižarama Delfi i Laguninom klubu čitalaca.

Mario Vargas Ljosa dobitnik je najznačajnijih književnih nagrada, među kojima su Nagrada Servantes, nagrade Princa od Asturije, PEN/ Nabokov i Nobelova nagrada za književnost (2010).