Vršac ugostio folklorne ansamble iz celog sveta

Kultura 13. jul 201514:56 > 14:57
N1

Proteklog vikenda Vršac je okupio brojne folklorne ansamble iz svih krajeva sveta povodom 18. Međunarodnog festivala folklora Vršački venac.

Prvog festivalskog dana publici su se predstavili ansambli iz Amerike, Rusije, Španije, Italije i Indonezije, u svečanoj povorci koja je prošla ulicama grada Vršca.

Ova godina je specifična zato što festival slavi svoje punoletstvo – 18. rođendan.

„Festival, posle mnogo godina, ima najezdu mladih volontera, što znači da ovaj festival, koji je veoma značajan za Vršac i region, raste i da se o njemu nadaleko čuje“, izjavila je direktorka festivala Olga Petrov.

Učesnik trupe iz Italije Klaudio Bauko kaže da su oni ansambl „Barjaktara“ i da prikazuju veštinu mahanja i igranja zastavom, po ugledu na istorijske igre iz renesanse, u Italiji. Prvi put su ovde i jako se raduju što su deo festivala.

U proteklih sedamnaest godina, ova međunarodna manifestacija okupila je više od 450 učesnika iz svih krajeva sveta.

Cilj Vršačkog venca jeste negovanje multikulturalizma i multikonfesionalizma, ali i veličanje vrednosti pojedinca kako u nacionalnom, rasnom, tako i u etničkom i konfesionalnom smislu.

Takođe, cilj ove manifestacije jeste druženje, pa možemo reći da je Vršac ovih dana epicentar šarenila, igre, zabave, muzike, ali i mesto gde se veliča tradicija i različitost.

U Vršcu je bila Maja Đurić: