Zubin Mehta i Beogradska filharmonija očarali publiku

Kultura 21. sep 201508:10 > 08:19
Tanjug/Marko Đoković

U prepunoj dovrani Kolarčeve zadužbine u nedelju veče je održan gala koncert Zubina Mehte sa Beogradskom filharmonijom koji je očarao beogradsku publiku.

Maestro Mehta osmi put je stao na centralno mesto pred Beogradsku filharmoniju, izvodeći poslednju Mocartovu i prvu Malerovu simfoniju – „Jupiter“ i „Titan“. Legendarni dirigent, uprkos nedavnoj operaciji, dirigovao je sa nesmanjenim žarom i elanom.

Najdužu od svih Mocartovih simfonija odlikuje bogatstvo raspoloženja i komozicionih postupaka tako je “Jupiter“ simfonija jedinstveni spoj prošlosti i budućnosti baroka i osećajnog sitla pretklasike.

Fanfarni zvuk celukopnog korkestra smenjivao je nežne lirske gudače u prvom stavu, drugi stav je mračan i lirski dok menuet nije dramatizovan, a svi stavovi su bili koncipirani u formi sonatnog oblika.

Prva Malerova simfonija “Titan“ započinje hronološkim nizom od četri simfonije čudesnog roga, tematski i emocionalno inspirisane antropologijom nemačkih pesama, pored mnoštva originalnih tema mogle su da se čuju pesme iz ciklusa Pesme putnika i Dečakov čudesni rog, kraj koncerta je završen ovacijama.

Nakon dobrotvornih koncerata održanih u Napolju i Madridu, kao dokazani humanista Mehta se odrekao i honorara od nastupa sa našim orkestrom u korist Fondacije Beogradske filharmonije, čiji je on počasni predsednik, a poslednji put predvodio je Filharmoniju u junu 2013. godine.

Mehta takođe izrazio želju da 2018. proslavi sa Beogradskom filharmonijom 60 godina od svog prvog susreta sa ovim orkestrom, davne 1958. godine.

Ministar kulture Ivan Tasovac uoči koncerta rekao je kako završen novi protokol o kulturnoj saradnji Srbije i Indije koji bi trebalo do kraja oktobra da bude potpisan, a maestro Mehta, rođen u Bombaju, rekao je da će prisustvovati potpisivanju tog važnog dokumenta.

Gala koncertu su prisustvovali ambasador SAD Majkl Kirbi i šef delegacije Evropske unije Majkl Devenport.