„Alisa u zemlji strahova“ u JDP-u, savremena bajka o strahovima mladih

Kultura 15. jan 202211:32

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) uskoro bi trebalo da se održi premijera komada "Alisa u zemlji strahova", slovenačke autorke Eve Mahkovic, u režiji Aleksandra Popovskog, osmišljena kao savremena bajka koja kroz surove priče govori o strahovima mladih. Predstava je bila najavljena za 15. januar, ali je ubrzo otkazana samo nekoliko sati nakon konferencije za novinare na kojoj je predstavljena.

Komad je zasnovan na motivima romana “Alisa u zemlji čuda” Luisa Kerola. Alisu igra Milena Radulović, filmska i televizijska glumica kojoj je ovo prva pozorišna uloga, a u predstavi igraju i Nebojša Ljubišić, Sloboda Mićalović, Radovan Vujović, Milan Marić, Jovana Belović, Iva Stefanović, Tamara Šustić i Denis Murić. Scenografiju potpisuju Numen/For use i Vanja Magić, kostimograf je Mia Popovska, a kompozitor je Marjan Nećak.

Eva Mahkovic rekla je da glavna tema odrasle Alise proticanje vremena. „Vremena koje teče iako svet već odavno ne pruža ni približno ono što je generaciji bilo obećano kao nešto što se podrazumeva: Kad budete veliki, moći ćete sve. Sada je i to da se bude bilo šta – veoma teško. Tako su brojni likovi Alise u zemlji strahova odrasle mlade devojke koje proticanje vremena posebno obeležava: dosta dugo sam na ovom svetu, iskoristila sam svaku priliku (kako je trebalo), a skoro za sve je već prekasno. Ovo je noćna mora, ali je istovremeno i život, kaže Kraljica Herc. Nikada nije bilo istinitije nego sada.“

Reditelj Aleksandar Popovski, kojem je ovo četvrta ređija u JDP-u, kazao je da je godinama bio fasciniran pričom o Alisi.

„Svoj metod rada u pozorištu, na predstavama, upoređujem sa Alisinim padom kroz rupu. Nazvao sam ga Slobodan pad, inspirisan njenom hrabrošću da, dok pada, razmišlja o stvarima i svetu koji vidi oko sebe. Ne paniči, ne plaši se, već komunicira. Na taj način nekako vidim sebe dok padam kroz materijal drame koju radim“, naveo je.

„Posle svega što nam se dešavalo u poslednjih godinu i po dana, reč strah, koja je i inače bila prisutna u našim životima, postala je dominantna. Strah od neuspeha, strah od nedostaka vremena, ljubavi, slobode, strah od promena, od politike, bolesti, neizvesnosti, strah da nećemo znati kako i kuda… I onda stojimo tako ukopani u mestu i strahujemo“, kaže reditelj.

Alisa je ta koja se ne boji, koja pita, otkriva, istražuje, dodao je on, navodeći i da je presrećan što ulogu Alise igra upravo Milena Radulović. „Tražili smo nešto autentično, verujem da će doneti drugačiji svet na scenu, mislim da sam to dobio“, kazao je on.

Milena Radulović rekla je da se komad bavi na bezvremen način o vremenu koje ova generacija više nema. „Kroz klasik i bajku govorimo o sadašnjem trenutku i problemima naše generacije, nas, mladih i manje mladih“, navela je.

Komentari

Vaš komentar