Ani Erno dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2022.

Kultura 06. okt 202213:02 10 komentara
Francesca Mantovani-editions Gallimard/Handout via Reuters

Francuska autorka Ani Erno je dobitnica Nobelove nagrade za književnost, saopštila je Švedska kraljevska akademija.

Kako su naveli iz Švedske akademije, ona je nagradu dobila „za hrabrost i kliničku oštrinu kojom razotkriva korene, otuđenja i kolektivna ograničenja ličnog sećanja“.

Kako je Erno izjavila ranije, pisanje je politički čin koji nam otvara oči za društvenu nejednakost. U tu svrhu koristi jezik kao, kako ga ona naziva, „nož“ da pocepa veo mašte.

Rođena je 1940. u gradiću Ivto u Normandiji, gde su njeni roditelji imali prodavnicu i kafe.

Kako navode u obrazloženju, njen put do autorstva bio je dug i mukotrpan.

Dosledno i iz različitih uglova ispituje život, obeležen jakim razlikama u pogledu pola, jezika i klase. Napisala je više od trideset književnih dela.

TT News Agency/Henrik Montgomery/via Reuters

Nobelova nagrada za književnost prošle godine dodeljena je tanzanijskom piscu Abdulrazaku Gurni.

Sezona Nobela počela je u ponedeljak saopštavanjem dobitnika Nobelove nagrade za medicinu. Ovogodišnji dobitnik je švedski genetičar Svante Pabo za otkrića u polju genoma izumrlih hominina i evolucije čoveka.

U utorak su saopšteni dobitnici Nobelove nagrade za fiziku, to profesor Univerziteta Pari-Sakle i Politehničke škole Alen Aspekt, teoretski i eksperimentalni fizičar Džon F. Klauser iz SAD i profesor bečkog univerziteta Anton Cajlinger. Oni su nagrađeni za „eksperimente sa upletenim fotonima koji uspostavljaju kršenje Belovih nejednakosti i za pionirstvo u nauci o kvantnim informacijama“.

U sredu je Nobelova nagrada za hemiju dodeljena Kerolin Bertozi, Mortenu Meldalu i K. Beriju Šarplesu za razvoj klik hemije i bioortogonalne hemije.

Nobelove nagrade postoje zahvaljujući švedskom naučniku i industrijalcu Alfredu Nobelu, pronalazaču dinamita, koji je želeo da se iz njegovog fonda svake godine izdvaja novac za doprinos čovečanstvu.

Ceremonija uručenja nagrada tradicionalno je 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela.