Ansambli Narodnog pozorišta: Socijalni status zaposlenih u kulturi u nezavidnom položaju

Kultura 23. feb 202415:23 12 komentara
Filip Kraincanic/Nova.rs

Ansambli Drame, Baleta i hora Opere Narodnog pozorišta u Beogradu saopštili su danas da se pridružuju apelu kolega iz Orkestra koji su podržali umetnike Beogradske filharmonije, ukazujući da je socijalni status zaposlenih u kulturi u nezavidnom položaju.

Zaposleni umetnici, ali i radnici u kulturi već decenijama se suočavaju sa problemima malih koeficijenata, shodno tome i platama koje su već dugo ispod republičkog proseka, dodaje se u saopštenju.

Povezane vesti

Nedostatak zakona o kulturi, izdvajanje za kulturu iz godišnjeg budžeta manje od jedan odsto dovodi nas u najniži položaj u odnosu na kolege iz regiona, dodaju ansambli Narodnog pozorišta.

U saopštenju oni ukazuju da su iz medija saznali da je formirana radna grupa za poboljšanje materijalnog radno-pravnog statusa zaposlenih u kulturi i da niko od umetnika iz Narodnog pozorišta nije pozvan ili uključen u rad.

Pregovori o socijalnom statusu zaposlenih u kulturi, kojih je svega 11.000, vode se godinama, ali rezultati izostaju i zato javno apelujemo na Ministarstvo kulture da se dosadašnja namera za poboljšanje uslova i socijanog statusa zaposlenih u kulturi pokrene i realizuje, ističe se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare