Arpad Šoltes u Beogradu, pisac koji je postao „neprijatelj režima i pre rođenja“

Kultura 17. mar 202318:28 1 komentar
Promo

Slovački pisac i novinar Arpad Šoltes 19. marta dolazi u Beograd kao gost izdavačke kuće „Clio“, pa će čitaoci moći da se lično upoznaju sa ovim autorom.

On će u Beogradu promovisati svoj roman Svinja, a susret sa publikom organizovan je u Bitef teatru u ponedeljak u 18h.

Arpad Šoltes dugi niz godina bavi se prvenstveno istraživačkim novinarstvom, a tek nakon što je uvideo moć fikcije da istinitije i uverljivije sagleda stvarnost, pisanjem proze. Do sada je objavio romane Meso (2017), Svinja (2018) i Bes (2020). Roman Svinja Šoltes počinje da piše nakon dvostrukog ubistva novinara Jana Kucijaka i Martine Kušnirove, 2018. godine, uveren da ovaj slučaj nikada neće biti do kraja rasvetljen. Po njemu je snimljen i istoimeni film. Preveden je na češki i francuski jezik.

Svinja predstavlja hiperralističnu sliku društvene stvarnosti duboko nagrizenu kriminalom i korupcijom, navodi Klio.

Gorka kritička oštrica Arpada Šoltesa, pisca koji je postao neprijatelj režima i pre rođenja, priče pojedinačnih likova pretvara u lakmus papir na kome se jasno ocrtava sistem u kojem ne postoje granice između mafije i politike, zločina i zakona. Ispisujući neku vrstu modernog vesterna, Šoltes je stvorio akcioni triler, brze radnje i dinamičnih dijaloga, koji priči daju osobine izuzetne čitljivosti i pitkosti.

U Svinji se smenjuju junaci i događaji: Stanovnici „živopisne državice podno sićušnih planina“, iza koje se lako da nazreti Slovačka, nestaju sporadično. Drugi prave – sasvim neočekivano – vrtoglave karijere. Zlo jede zemlju sasvim otvoreno. Žrtve se ne brane, ne priznaju istinu. Zavisna tinejdžerka nestaje iz rehabilitacionog centra, ali nikome ne nedostaje. Talentovani političar postaje predsednik, ali ne zna da kontroliše impluse i, na kraju, sopstvene odluke. Mali lihvar želi da postane veliki igrač. Oduševljeni neonacista gubi prijatelja u šumi. Mladi analitičar postaje novinarska zvezda.

Kroz pripovedanje svevidećeg naratora, Šoltes prikazuje širi spektar dramatičnih situacija koje se završavaju, ali ne razrešavaju, i nižu i nadovezuju jedna na drugu, a njihove posledice bubre ispod površine uzrokujući nove i nove tragične posledice. Sva zbivanja sugerišu samo jedno: život je bezvredan, smrt je roba. Državu kontrolišu animalni instinkti visoko rangiranih kriminalaca. Autor ili, kako sam sebe ironično naziva, strani plaćenik, čitaocu predstavlja zastrašujuću fikciju koja bi lako mogla da postane slovačka, a svakako i naša, srpska, stvarnost.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare