Austrijski festival povukao poziv Lani Bastašić, spisateljica im odgovorila: „Rat verovatno nikada niste videli iz prve ruke“

Kultura 31. jan 202417:38 22 komentara
Dragan Mujan / Nova.rs

Organizatori književnog festivala u Austriji povukli su svoj poziv nagrađivanoj spisateljici Lani Bastašić da gostuje na događaju, objavila je ona na Instagramu. Bastašić je ranije ovog meseca raskinula ugovor sa svojim nemačkim izdavačem u znak protesta protiv “ćutanja o humanitarnoj krizi u Gazi”.

Bastašić je primila e-mail od organizatora da pomno prate diskusiju oko njene odluke da napusti izdavačku kuću S. Fischer.

“Koliko god cenili vaše knjige, u datim okolnostima, nažalost moramo povući svoj poziv. Vaš boravak u Literaturhaus NO i učešće na Književnom festivalu u Salzburgu neminovno bi implicirali pozicioniranje s naše strane koje ne želimo…“, navodi se u poruci koju je primila Bastašić od organizatora Literaturfest Salzburg i Literaturhaus NÖ.

Bastašić je prokomentarisala ovu odluku organizatora, i navela da je upravo to primer “jasnog pozicioniranja” i da je njeno “političko i ljudsko mišljenje da decu ne treba bombardovati”.

“S obzirom da ste me pozvali na svoju rezidenciju i festival, sigurno ste bili upoznati sa mojim radom, koji se usko bavi posledicama koje rat ima na djecu. Možda su vama književna dela odvojena od stvarnog života, ali opet, rat verovatno nikada niste videli iz prve ruke”, dodala je.

Takođe se zahvalila organizaciji što je povukla poziv, rekavši da ne želi da bude deo još jedne institucije “koja ne samo da otpušta umetnike zbog njihovog aktivizma, već i čini se da smatra da su ćutanje i cenzura pravi odgovor na genocid”.

Nakon što je raskinula saradnju sa svojim izdavačem ovog meseca, autorka je rekla za Middle East Eye da je njena odluka dovela do značajnog finansijskog gubitka i neizvesnosti, ali da neće promeniti mišljenje.

“Nisam počela da pišem jer sam želela da imam karijeru. Počela sam pisati jer dolazim iz traumatiziranog mesta i imala sam potrebu da nešto iskomuniciram”, rekla je za Middle East Eye u prethodnom intervjuu. Izjavila je da vidi dosta paralela između onoga što je ona iskusila i onoga što se dešava u Gazi.

Tridesetsedmogodišnja Lana Bastašić, koja je za svoj debitantski roman, Uhvati zeca, dobila nagradu Europske unije za književnost 2020, objavila je nedavno na Instagramu da smatra da je njena “moralna i etička dužnost da raskine ugovore” s izdavačkom kućom S Fischer, navodeći nemogućnost da se “čuje njen glas o tekućem genocidu koji se događa u Gazi”, kao i zbog “cenzure” propalestinskih glasova u Nemačkoj.

Kako je objasnila, prekinula je saradnju sa nemačkom izdavačkom kućom zbog „moralne i etičke dužnosti“.

„Nisam jedina koja ovo radi. U Nemačkoj trenutno traje globalni štrajk umetnika protiv kulturnih institucija. Od didžejeva koji odbijaju da puštaju muziku u određenim klubovima, do nobelovke Ani Erno, koja je odbila da sarađuje sa nekim institucijama. Ja sam samo jedna od mojih. Meni je bilo logično da ne izdajem fakture čiji porezi finansiraju bombe koje padaju po Gazi“, navela je tada Lana Bastašić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare