Autor izložbe u Nišu: Naložili da se postavka ukloni zbog sastanka ministarke

Kultura 28. maj 202121:14 > 21:18 6 komentara
TANJUG/ KABINET POTPREDSEDNICE VLADE SRBIJE, MRE/ ZORAN PETROVIĆ/ Sastanak ministarke i načelnika okruga u Nišu

Izložba Radoša Antonijevića "O koristi i šteti istorije za život" u Oficirskom domu u Nišu prekinuta je, kako tvrdi autor, jer je naloženo njeno uklanjanje iz tog prostora zbog sastanka ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović sa načelnicima okruga. Reagovao je i ULUS osuđujući zahtev za uklanjanje izložbe.

Izložba je bila u postavljena u organizaciji Galerije savremene likovne umetnosti.

Gradska uprava grada Niša je u prostoru Oficirskog doma, gde se nalazila postavka, organizovala sastanak ministarke energetike Zorane Mihajlović i načelnika okruga, objavio je umetnik. „Tim povodom su izričito zahtevali da se postavka skloni i izlagački prostor isprazni“, dodao je on u objavio na društvenim mrežama.

Kako tvrdi umetnik, taj sastanak nije bio najavljen ni organizatoru Galeriji savremene likovne umetnosti, a ni njemu kao autoru.

„Zbog tehnički zahtevne montaže čitave instalacije nije bilo moguće u kratkom roku instalaciju demontirati i ponovo je postaviti te sam doneo odluku da se izložba prekine i njeno trajanje skrati“, dodao je autor.

Kako je za Južne vesti rekao Antonijević, informaciju o uklanjanju postavke dobio je od direktorke Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu Emilije Ćosić. U telefonskom razgovoru, tvrdi on, rečeno mu je da se zbog potreba Vlade Srbije postavka mora ukloniti iz izložbenog prostora u Oficirskom domu.

Dodao je i da su iz Galerije savremene likovne umetnosti u Nišu pokušali da postavku pomere, kako bi nakon sastanka mogli da je vrate, međutim, naloženo je da se kompletan prostor isprazni.

Reagovalo je Udruženje likovnih umetnika Srbije „oštro osuđujući zahtev Gradske uprave grada Niša za uklanjanjem radova sa izložbe“.

„ULUS osuđuje odluku lokalne samouprave i ukazuje da je ovim činom narušen integritet stručnjaka i profesionalaca u oblasti likovne umetnosti, na čiji rad ne bi trebalo da utiču interesi vladajućih partija, a šira javnost je uskraćena za uživanjem kvalitetnog umetničkog sadržaja“, dodalo je to udruženje.

Ministarka je taj sastanak u niškom Oficirskom domu održala sa 29 načelnika okruga 24. maja.

Radoš Antonijević (1969, Pančevo) diplomirao, magistrirao i doktorirao na vajarskom odseku FLU u Beogradu. Radi na istom Fakultetu od 2001. Sada u zvanju vanrednog profesora.

Izložbu su činile tri celine: šator u obliku Vidovdanskog hrama (nikad izgrađeni objekat čiji je idejni tvorac Ivan Meštrović, 1908), „Šator Dečani“ (prema našem manastiru na Kosovu iz XIV veka) i „Na svome mestu stajati“ (tri šatora po autentičnim oblicima vrhova Olimpa, Sinaja i Ararata).

Izložba u Nišu je trebalo da traje do 11. juna.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare