Balša Đogo ostaje reditelj filma i TV serije „Košare“

Kultura 19. jan 202220:587 komentara
Zoran Lončarević/Nova.rs

Reditelj Balša Đogo napisao je na Tviteru da je ministarka kulture Maja Gojković poslala dopis Filmskom centru Srbije u kome se navodi da on ne može biti zamenjen s mesta reditelja filma i serije "Košare".

Producenti filma „Košare“ iz kuće „Omega production“ doneli su u avgustu 2020. odluku da otpuste Balšu Đoga sa mesta reditelja, kao i da se snimanje filma dodeli reditelju Miroslavu Lekiću.

Reditelj i scenarista Balša Đogo uputio je žalbu na tu odluku i istakao zahtev „da se isprave greške Filmskog centra Srbije i prekinu opstrukcije „Omega produkcije“ vezane za snimanje filma i serije „Košare“.

S obzirom da je Lekić član UO Filmskog centra Srbije, dogovoreno je da se najpre od Agencije za borbu protiv korupcije zatraži mišljenje da li u tom slučaju postoji sukob interesa, a da nakon toga producent i zvanično podnese molbu za promenu reditelja, o čemu će Upravni odbor tek tada moći da odlučuje.

Ministarstvo je u dopisu, koji je objavio Đogo, ukazalo da na sednici UO „nije razmatran izveštaj medijatora, niti je saslušan stav druge strane“ i navodi „da se može smatrati da bi razmatranje ovog pitanja i preduzimanje radnji bilo isključivo na inicijativu jedne strane i bez sagledavanja relevantnih činjenica“.

„Ugovor koji je zaključen 10.12.2020. godine između Omega production i reditelja Balše Đoga, zaključen je na osnovu Odluke o izboru projekata po konkursu za finansiranje projekata u kinematografiji za 2019, kojom je određeno da će projekat-film dobitnika sredstava-Omega production u režiji Balše Đoga biti finansijski podržan. Producentska kuća Omega production je samoinicijativno, bez odluke UO FCS izvršila zamenu režisera i zaključila novi ugovor sa rediteljem Miroslavom Lekićem, koji je ujedno i član UO FCS, kao i bez rešenja prethodnog pitanja o sukobu interesa od strane nadležnog organa. Sednica UO Filmskog centra Srbije održana je 25.11.2021, a ugovor producenta sa novim rediteljem zaključen je 20.10.2021. S obzirom da bi u konkretnoj situaciji mogla da nastane znatna materijalna šteta, jer ne postoji validna odluka UO o nastalim izmenama, u cilju sprečavanja nastanka štete ministarstvo ukazuje da bi preduzimanje bilo kakvih radnji od strane Omega production vezanih za projekat snimanja filma i TV serije Košare biće smatrane nezakonitim i ništavim, kao i odluke UO FCS po ovom pitanju“, piše Ministarstvo kulture.

Komentari

Vaš komentar