Basara: „Kontraendorfin“ je istina o proteklih 30 godina

Kultura 07. feb 202112:45 > 12:47 30 komentara

Roman „Kontraendorfin“ je istina o 30 prethodnih godina, otkriveni su svi mehanizmi tog vremena, kaže za N1 dobitnik Ninove nagrade, književnik Svetislav Basara.

On kaže da je odmah nastala panika među nacionalistima i lažnim partiotama.

Povezane vesti:

„Odmah su se pojavile ljutite reakcije, neka antisrpska ujdurma. Šta god se stavi na papir, momentalno postaje fikcija. Po običaju svi se prave „ludi“, obraćaju pažnju na sporedne stvari, na ono što je površinski sloj tog romana pa su takve reakcije bile očekivane“, kazao je Basara.

On dodaje da je izokola pokušao da opiše mehanizam nastajanja panika i histerija koje završavaju u ratu ili miru koji je nekada gori od rata.

„Mi smo zarobljeni u mitovima, to predugo traje, od 19. veka još, sa kratkim prekidima, a neke reforme su brzo prekinute, znamo kako, ubistvom Đinđića“, kaže književnik i dodaje da je „materija“ romana teška pa čitalac mora da uloži napor.

„Nema lepršavosti, tekst je gust, rečenice dugačke, komplikovane, o komplikovanim stvarima se ne može pisati jednostavno“, rekao je Basara.

On je komentarisao i činjenicu da je posle godina objavljivanja kolumne za dnevni list „Danas“, počeo da piše za „Kurir“ i kaže da nije mario za kritike.

„Ravnodušan sam. Imamo situaciju koja se često ponavlja, stvari se predstavljaju drugačije. Kao da sam iz hira prešao u „Kurir“. Deo redakcije „Danasa“ je mesecima bio neprijateljski nastrojen prema meni. Kako biste drugi reagovali da im govore da „rade za Vučića“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare