„Bela stena – prevođenje sećanja“ izložba Vladimira Bjeličića u galeriji ULUS-a

Kultura 19. apr 202109:05 > 10:28 0 komentara
Promo / Bela stena

Izložba Vladimira Bjeličića, pod nazivom “Bela stena_prevođenje sećanja”, otvorena je od 22. aprila u Galeriji ULUS-a. Ova izložba priređuje se povodom nagrade koju je Bjeličić dobio na ULUS-ovoj Prolećnoj izložbi 2020. godine.

“Bela stena je rečna ada smeštena na desnoj obali Dunava u blizini Beograda. Otkad znam za sebe, znam i za to ostrvo. Od ranih 1960-ih, moja porodica je posedovala sojenicu na tom mestu koje je postepeno postalo vikend naselje dostupno svim društvenim klasama“, naveo je umetnik.

„Prespajanjem ličnog i kolektivnog pamćenja, konstruišem narativ usredsređen na toponim koji doživljavam kao paradigmu izumrlih društvenih ideja ukorenjenih u principima solidarnosti, kolektivnog napora i jedinstva. Zbog toga Bela stena nije samo projekat zasnovan na istraživanju ličnog sećanja, već i na simboličkom značenju i značaju vikend naselja kao socijalnog i kulturnog rezultata socijalističke preraspodele rada“, dodao je.

U tri precizirana termina tokom trajanja izložbe biće izvedeno 30-minutno predavanje-performans tokom kojeg će fizički biti aktivirana video instalacija sačinjena od fotografija, video zapisa i zvučnih slika.

Bela stena je incijalno zamišljena kao projekat koji istražuje trijadu dokolica/ vikend naselja/ ekosistem primarno iz vizure lične istorije odnosno sećanja.

„Ovom prilikom pokušaću da se distanciram od vlastitog iskustva posmatrajući ga iz kustoske perspektive kako bih kritički istražio i hibridnost dualne pozicije kustos/umetnik koja određuje moju praksu”, navodi se u tekstu autora.

Tokom održavanja izložbe biće izvedna predavanja-performansi i to: 21. i 27.aprila, i 4.maja u dva uzastopna termina.

Zbog poštovanja epidemioloških mera grupe su ograničene na 15 osoba, a prvo izvođenje će biti emitovano uživo putem ULUS-ove Fejsbuk stranice.

Bjeličić je rođen 1983. godine u Beogradu. Aktivan je na polju nezavisne kustoske i umetničke prakse. Autor je većeg broja kritičkih tekstova objavljenih u štampanim i digitalnim medijima, i u katalozima beogradskih umetnika. Stalni je saradnik na projektu u nastajanju #SERGINA, britanske umetnice Eli Кlark (Elly Clarke), zasnovanom na istraživanju post-telesnih rodnih identiteta i seksualnosti na Internetu.

Zajedno sa Senkom Latinović čini post-kustosku formaciju Vokalno Кustoski Sindrom i jedan je od osnivača dreg kolektiva Efemerne Кonfesije. U osnovi njegov rad je baziran na prevođenju kustoske prakse kroz performans, istraživanje reprezentacije telesnosti u digitalnom dobu, kao i na artikulaciji ideja kolektivizma i ravnopravnosti, te jednake raspodele javnih dobara u odnosu na komunikaciju različitih vrsta (čovek i mašina / čovek i biljka).

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!