Beldoks na N1: Filmovi i razgovori „Žena protiv sistema“, 14. i 15. maja od 20h

Promo

Televizija N1 i Beldoks, međunarodni festival dokumentarnog filma, i ove godine nastavljaju saradnju. Ovogodišnji specijalni program Beldoksa "Žena protiv sistema", posvećen je ženama, kao omaž ženskoj borbi i vanvremenskoj inspiraciji koju one čine i za današnji, ali pre svega za sutrašnji, bolji, svet.

Na televiziji N1 biće prikazana dva filma iz ove selekcije: „Fuck this job“ i „Podigni lestvicu“, nakon kojih će uslediti i dve panel diskusije inspirisane ovim dokumentarcima. Filmovi i diskusije otvoriće teme o prostorima ženskog otpora i beskompromisnom stavu prema dominantnim nepravdama koje oblikuju život žena i društava širom sveta.

U subotu, 14.maja u 20.00 na televiziji N1 biće prikazan film „[email protected] This Job“, rediteljke Vere Kričevskaje, koji govori o turbulentnom usponu i padu ruskog TV kanala Dožd. Film nas vodi kroz priču o njegovoj osnivačici Nataliji Sindejevoj i sve većoj državnoj represiji sa kojom se ta televizija suočava. Postavlja se pitanje: šta ona da radi sa uspešnim TV kanalom sada kada dovodi u opasnost živote svojih kolega?

Nakon filma, od 21.00 sati biće emitovana emisija „Novinarstvo na udaru sistema: Lekcije televizije Dožd“, u kojoj će govoriti rediteljka tog dokumentarca Vera Kričevskaja i novinarka Aleksandra Godfroa.

U nedelju, 15.maja biće emitovan film „Podigni lestvicu“, islandskog reditelja Gudjóna Ragnarsona, a nakon toga od 21.00 i emisija „Igraj svoju igru: Jednake i slobodne u odrastanju“. Film govori o ženskom košarkaškom timu koji želi da razbije kulturne barijere. Njihov program treninga je intenzivan i kontroverzan, a vodi ih prekvalifikovan i neobičan trener koji konstantno podiže lestvicu.

Gošće u studiju biće Ruža Ilić, menadžerka za bazični fudbal u Fudbalskom savezu Srbije, koja je i bivši fudbalski sudija, i Selena Simić, koordinatorka tima mentorki iz Rok kampa za devojčice, koja je i bubnjarka metal benda Nemesis.

Komentari (0)

Vidi sve komentare