Beldoks otvoren minutom ćutanja, pa filmom o epidemiji velikih boginja

Kultura 11. maj 202311:48 1 komentar
Promo

Šesnaesti Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks, otvoren je sinoć u Velikoj sali Doma omladine Beograda minutom ćutanja za stradale u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i okolini Mladenovca i Smedereva.

Prisutnima se kratko obratio selektor festivala, Igor Stanojević, a potpom su se, pre same projekcije filma, poklonili publici članovi organizacije festivala, držeći se za ruke.

Festival je otvorio film „Još jedno proleće“ Mladena Kovačevića. Priča je bazirana na intimnoj reminiscenciji naratora i protagoniste, doktora Zorana Radovanovića, koji je i sam prisustvovao otvaranju festivala i beogradskoj premijeri filma.

„Još jedno proleće“ je film o jugoslovenskoj epidemiji variole vere 1972. godine, nastao tokom pandemije Kovida i u tom smislu inspiracija za film je očigledna’’ – kaže autor filma, Mladen Kovačević.

Film je imao svetsku premijeru na festivalu u Karlovim Varima.

Promo

„Film je prikazan na nekoliko bitnih festivala posle toga, ove godine prikazan je u Roterdamu. Reakcije publike su takve da publika nigde nije ravnodušna. Prizori u ovom filmu su zastrašujući, priča je potresna i naravno da iskustvo pandemije intezivira doživljaj ovog filma. Neki ovaj film vide kao priču o nadi i o jedinstvu a neki kao zastrašujuće upozorenje. Na neki način i jedni i drugi su u pravu“, zaključuje Mladen.

Po završenom filmu, održan je razgovor sa autorom, koji je vodio Marko Grba Singh, umetnički direktor festivala Beldocs.

Mladen Kovačević je scenarista i reditelj, film je montirala Jelena Maksimović, kompozitor i supervizor montaže zvuka je Jakov Munižaba, a producentkinja je Iva Plemić Divjak.

Repriza filma je u četvrtak 11. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda u 21.30.

Drugog dana festivala, u četvrtak, 11.maja 2023. godine, očekuje nas još nekoliko domaćih premijera: u Domu omladine Beograda biće prikazana tri kratkometražna filma, s početkom od 19.30 – Gorana Jovanović – ‘’Lopte’’, Jelena Radenović -‘’A istok reka teče’’, ‘’Na kraju puta’’, Ivane Todorović. Sva tri filma su deo Srpskog takmičarskog programa.

Tokom narednih sedam dana biće prikazano više od 100 filmova. Beldocs se ove godine, pored Doma omladine Beograda održava još i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci, Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Cineplexx Ušće, Art bioskopu Kolarac i Centru za kulturu ’’Vlada Divljan’’.

Dodela nagrada u planirana je za 16. maj u Jugoslovenskoj kinoteci.

Nagrade i priznanja dodeljuju se u kategorijama: Međunarodni takmičarski program, Srpski takmičarski program, kratki filmovi do 45 minuta i ’’Eurimage Audentia Award’’.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare