Berlinale otvorio film koji propituje teme moći i kontrole

Kultura 10. feb 202221:48 0 komentara
REUTERS/Hannibal Hanschke

Filmski festival u Berlinu otvoren je večeras filmom francuskog reditelja Fransoa Ozona "Peter von Kant", o rediteljevom posesivnom odnosu s mladim glumcem. Film tematizije moć koju reditelji imaju nad glumcima, pitanje koje je aktuelno u doba pokreta #MeToo, rekao je Ozon.

Ozon je rekao da je želeo da postavi ta pitanja rediteljima i publici, četiri godine nakon što je pokret #MeToo potresao filmsku industriju širom sveta.

POVEZANE VESTI

„Ima nešto univerzalno… u svim tim pitanjima o kontroli, manipulaciji i odnosima dominacije“, rekao je Ozon na konferenciji za novinare.

„Kao redatelji, imamo obavezu da sebi postavljamo ta pitanja jer smo u poziciji moći“, rekao je.

Pokret #MeToo, izazvan 2017. optužbama za seksualno zlostavljanje protiv holivudskog producenta Harvija Vajnštajna, podstakao je stotine glumaca da progovore o tome kako su ih zlostavljali moćnici filmske industrije.

„Peter von Kant,“ rimejk nemačkog filma iz 1972. „The Bitter Tears of Petra von Kant“, govori o uglednom filmskom reditelju koji se zaljubljuje u Amira, puno mlađeg muškarca iz siromašne porodice. U njemu glume Denis Menochet i Isabelle Adjani.

Von Kant zavede Amira šampanjcem i obećanjima slave, ali kada mladić iznenada postigne veliki uspeh to promeni njegov odnos s posesivnim pokroviteljem.

Ozon je rekao da je želeo da pokaže kako ljubav menja odnose moći.

REUTERS/Christian Mang

„Stvari postaju nejasnije jer nisu crno-bele, mislim, u njegovu radu i ljubavnim odnosima“, rekao je.

Ozon je rekao da mu je originalni film pao na pamet zbog pandemije: budući da se film odvija gotovo isključivo u klaustrofobičnom stanu.

Film se takmiči za Zlatnog medveda koji će biti dodeljen u sredu.

Projekcije filmova uživo se nastavljaju ove godine nakon prošlogodišnjeg uglavnom online izdanja Berlinala. Organizatori su najavili da će na filmskoj smtri ugostiti glumce i stvaraoce koji će predstaviti svoje filmove.

Glavna ceremonija dodele nagrada zakazana je za 16. februar, kada će biti uručeni Zlatni i Srebreni medvedi, što znači da će ovogodišnji festival biti u nešto kraćem izdanju nego predhodnih godina.

Zbog pandemije korona virusa, kapacitet u kino salama, smanjen je za 50 posto. No, prisutni moraju da imaju potvrdu da su vakcinisani, da su nedavno preboleli kovid ili negativan test, a u salama je obavezna maska.

Tema „Ljubav“ dominira glavnim takmičarskim programom, bez žestokih političkih drama po kojima je festival poznat, a 18 filmova takmiči se za Zlatnog medveda za najbolji film.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!