Berlinale u junu za širu publiku samo napolju

Kultura 10. maj 202121:12 0 komentara
Tobias SCHWARZ/AFP

Organizatori Berlinala najavili su da ostaju pri planu da u junu projekcije za širu publiku organizuju isključivo napolju, navodeći da se zdravstvena situacija u Nemačkoj poboljšala. Ovaj filmski festival, nastao 1951. godine, koji je, pored Kana i Venecije, jedan je od tri glavna festivala u Evropi, biće održan u dva dela posle onlajn takmičenja početkom marta.

Na ovogodišnjem 71. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu glavnu nagradu Zlatni medved za najbolji film dobio je film „Baksuzni kres ili luda pornografija“ rumunskog reditelja Radua Žude.

„Pad stope incidencije u Berlinu i znak lokalnih vlasti da pozitivno podrže zahtev za pilot projektom sa obaveznim testiranjem učvrstili su upravu festivala u odluci da dogadjaj bude napolju“, saopšteno je u Berlinu.

Gledaoci koji žele da prisustvuju projekcijama od 9. do 20. juna na 16 mesta u tom gradu, uključujući ostrvo s muzejima, moraju da se pridržavaju strogih zdravstvenih protokola, uključujući negativan test ili potpunu vakcinaciju.

Zvanična dodela nagrada u prisustvu pobednika nagradjenih u martu, zakazana je za 13. jun.

„Ovim specijalnim letnjim festivalom želimo da probudimo želju za bioskopom i doprinesemo obnovi kulturnih aktivnosti sa publikom“, navodi se u saopštenju uprave festivala Berlinale.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!