Besplatan ulaz u Vojni muzej i Muzej vazduhoplovstva povodom Dana državnosti

Ministarstvo odbrane

Povodom obeležavanja Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije, ulaz u Vojni muzej i Muzej vazduhoplovstva biće besplatan za sve građane 15. i 16. februara 2021. godine, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Povezane vesti:

Posetioci u Vojnom muzeju, u periodu od 10 do 17 časova mogu pogledati stalnu muzejsku postavku i izložbu „Povelje i diplome 19. i 20. veka iz zbirke Vojnog muzeja“.

Kako se dalje navodi u saopštenju, stalna muzejska postavka Vojnog muzeja prikazuje razdoblje dugo 14 vekova, tj. borbe za slobodu od naseljavanja Slovena na Balkan, stvaranja prvih južnoslovenskih srednjevekovnih država, do poslednjih ratnih dešavanja tokom devedesetih godina prošlog veka. Susrećući se sa najraznovrsnijim primercima oružja, vojne odeće i uniforme, zastava,
odlikovanja, fotografija i umetničkih dela, posetioci mogu da steknu uvid u nacionalnu istoriju i kulturu i u različite tekovine civilizacije koje su se susretale na našim prostorima.

Izložba „Povelje i diplome 19. i 20. veka iz zbirke Vojnog muzeja“ prikazuje više od 300 primeraka povelja i diploma, ručno pisanih i ukrašavanih papirnim pečatima, koje svedoče o državama, dinastijama i vladarima koji su ih dodeljivali, ali i o umetnicima koji su ih osmišljavali. Prikazani eksponati predstavljaju originalni istorijsko-dokumentarni materijala, prepoznatljive umetničke vrednosti, stoji u saopštenju.

Tokom praznika, besplatan ulazak u Muzej vazduhoplovstva omogućen je od 9 do 17 časova, a zainteresovani mogu pogledati stalnu postavku koju čine originalni avioni, jedrilice, helikopteri, više desetina avionskih motora i druga oprema i delovi.