Bijenale mladih – zajednički jezik, kao mesto slobode i spoj različitosti

Kultura 08. avg 202116:30

Bijenale mladih, pod nazivom "Zajednički jezik", kao međunarodna izložba savremene umetnosti mladih, ove godine se prvi put predstavlja domaćoj publici. Ova izložba u organizaciji ULUS-a trajaće do 5. septembra, a radovi su izloženi na više lokacija u Beogradu.

„Zajednički jezik“ – kao mesto slobode i spoj različitosti. Mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način – kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije.

Više od 120 izlagača iz 15 zemalja predstavlja svoje radove na Bijenalu mladih u organizaciji ULUS-a, na postavci osmišljenoj, kako navode organizatori, kao spoj različitih koncepata svih uključenih.

Poseban značaj ovog bijenala je afirmisanje mladih umetnika, ističe jedna od kustostkinja Senka Latinović.

„Neki od njih zaista izlažu po prvi put, dakle raspon izlagača je negde od 20 do 35 godina. Tako da nekima od njih je ovo prvo iskustvo i trudili smo se zaista da im izađemo u susret i da im to prvo iskustvo ostane u lepom sećanju“m navodi ona.

Mladi umetnici iz Srbije, prema njenim rečima, nailaze na brojne probleme u procesu stvaralaštva. Ideja ima, ali je sredstava malo.

„Svi radnici u kulturi u Srbiji rade u prekarnim uslovima, samoekspoatišućim. Ni mi nismo bili pošteđeni toga u pripremanju ovog bijenala. Dakle, malo sredstava, malo podrške, recimo Grad Beograd nas apsolutno nije podržao, mislim da je to bitno reći… i mi smo se trudili da sa ovim minimumom učinimo što više“, dodaje Latinović.

Bijenalu su se odazvali i mladi umetnici iz sveta. Ljubomir Popović stigao je iz Švedske kako bi beogradskoj publici predstavio svoje delo.

„Bijenale je bitno jer kreira prostor mladim umetnicima koji bi napravili dinamičniju scenu koja bi doprinela da se čuje više glas početnika, a ne samo afirmisanih umetnika. Ja kroz ovaj performans posmatram periferije urbanih sredina i vidim drastične promene u razvoju gradova. Posmatram proces džentrifikacije i menjanja infrastrukture i tražim njihovu svrsishodnost“, objašnjava umetnik.

Izložba je postavljena na čak devet lokacija u gradu. Kako navode kustosi, prostori su tako odabrani da se sve lokacije mogu obići u jednom krugu.

„Ukupno je devet lokacija, da kažem, centralnih na kojima se odvija izložba. To su: Planetarijum, Barutana, Rimski bunar, Vojni bunker, Paviljon Cvijeta Zuzorić, Galerija ULUS, tu su još i Konak kneginje Ljubice i Fusnota, jedan novi prostor u Strahinjića Bana 12. Početna tačka možda jeste Paviljon Cvijeta Zuzorić zato što je tu najviše radova i odatle možda treba krenuti, pa se spustiti dole na prostore Kalemegdana i posle na ova tri prostora takođe u blizini. Gledali smo da to bude neki ipak „walking distance“ , da se može obići možda u jednom cugu. Ako je previše u jednom cugu, može i u više navrata, ali mislim da ne bi trebalo da propustite nijedan prostor“, navodi Latinović.

Bijenale obuhvata i radionice i edukativne programe za mlade umetnike, a publika radove može da pogleda do 5. septembra.

Komentari

Vaš komentar