Bijenale mladih – Zajednički jezik, prvi put u Beogradu od 29. jula

Kultura 22. jul 202108:49 1 komentar
Promo

Bijenale mladih, međunarodna izložba savremene umetnosti koja će predstaviti radove više od 120 umetnika (do 35 godina), objedinjene temom Zajednički jezik, biće održano prvi put u Beogradu od 29. jula, pod okriljem Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS).

Kustoski tim Bijenala mladih, angažovan na osnovu konkursa, čine Senka Latinović, Teodora Jeremić i Jovana Trifuljesko, koje su osmislile koncepciju kojom uspostavljaju preklapanja i pronalaze sistem u kojem se formiraju različiti, ali i jednaki kustoski koncepti, odražavajući Bijenale mladih kao mesto koje odgovara na zajedničke potrebe svih koji učestvuju u njegovom stvaranju. To uključuje, kako su navele, ne samo produkciju i izvođenje umetničkih radova, već i izgradnju diskursa i distribuciju znanja.

Bijenale organizuje tim sastavljen od mladih do 35 godina koji deluju na polju kulture, a zamišljeno je kao platforma za horizontalnu saradnju i razmenu novih i afirmisanih aktera u polju umetnosti, otvorena za nove učesnike i partnerstva.

Tema “Zajednički jezik” predstavlja rezultat sinergije različitih koncepata svih koji su uključeni u taj projekat, zasnovan na tri zasebna kustoska pristupa nastala na osnovu uvida u organizacionu strukturu i misiju Bijenala mladih. Sastavili su ih mladi akteri u polju umetnosti tokom pripremnog perioda (Javne pripreme I), a potom su sjedinjena u jedinstvenu formu (Javne pripreme II).

Izložba komunicira kroz zajednički označitelj “mi”, a ne govori u ime nekog, već uspostavlja telo koje govori zajedničkim jezikom. Takav jezik je, kako je navedeno, konstelacija simbola, haštagova, neologizama, emodžija, ali nije samo to – on je i sistem komunikacije revolucionarnog kolektiva u nastajanju, te mesto susreta nove generacije koja se sporazumeva na drugačiji način, pomalo kriptovano za prethodne, kroz nova pravila, nove izazove, nove tendencije…

Projekat podrazumeva i produkciju 40 novih radova mladih umetnika.

Manifestacija obuhvata i kustoske radionice i edukativne programe, organizovane u saradnji sa članovima ULUS-a i drugim kulturno-umetničkim akterima lokalne savremene scene.

Bijenale će biti otvoreno do 5. septembra u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”, a biće održano i u Galeriji ULUS, Domu kulture Studentski grad, Rimskom bunaru, Vojnom bunkeru, Velikom barutnom magacinu (Barutana), Amamu (Planetarijum), Sahat kuli, Kuli Nebojša, kulturnim centrima Footnote i Magacin, kao i na javnim prostorima u gradu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare