Biković: Ohrabriti žrtve da progovore, a sud da donese odluku

Kultura 30. mar 202114:17 > 15:3217 komentara
Miloš Biković
Izvor: N1

Ako hoćemo da živimo u demokratskom društvu, mislim da je važno da se pretpostavka nevinosti poštuje i da se suđenje ne prenosi na medije, nego da to radi sud, rekao je glumac Miloš Biković govoreći o slučajevima prijavljivanja seksualnog nasilja koji su potresli javnost.

„Kao pozorište (BDP) se osećamo takođe ugroženi i u situaciji smo da treba da igramo predstavu koja za temu ima silovanje a da je presuda već donesena, i u nezgodnoj smo situaciji, važno je da se o ovakvim slučajevima progovori, ali je važno da sud donese odluku, a ne da se zauzimaju strane“, kazao je on.

Biković je istakao da je važno ohrabriti žrtve da o tome progovore, ali da se s druge strane dešava da „počnemo da živimo rijaliti u kojem svako sudi“.

On je kritikovao i neke medije zbog pritisaka na javne ličnosti da se odluče za stranu. „To podseća na gladijatorske igre, važno je da se žrtve ohrabre, i to što je moguće pre dok je olakšano i dokazati takve stvari“, a s druge strane nije dobro pretvarati javnosti u mesto gde se zauzimaju strane, dodao je on.

Govoreći o odluci BDP da isključi Branislava Lečića iz predstave, on je rekao da je to pozorište zaštitilo predstavu i zato donelo takvu odluku.

„Mi ne treba da se određujemo dok sud ne donese presudu, svako može lično da ima mišljenje, ali ne bismo smeli u javnosti da sudimo“, ponovio je.

Govoreći o onaljn prikazivanju predstave „Kad su cvetale tikve“, Biković je kazao da je to dokazalo da za pozorišni sadržaj uvek postoji publika i da je publika gladna pozirišta.

„Preko 500 gradova je gledalo onlajn prenos predstave i nadam se da ćemo imati jedan takav prenos svake godine u BDP“, dodao je.

Ljudi dolaze u pozorište, kako kaže, i željni su sadržaja i kulture.

Upitan o filmu „Dara iz Jasenovca“, on je rekao da nije gledao taj film, ali da misli da je važno da smo o toj temi progovorili.

„Ali kad se o takvim važnim temama govori, ne samo o Jasenovcu, važno je da one idu iz autetntičnog umetničkog doživljaja sveta, to treba da budu filmovi koji govore o stradanju, zlu, da se bave univerzalinim temama“, dodao je.

Celo gostovanje pogledajte u okviru snimka N1 Studio Live:

 

Komentari

Vaš komentar