Bilo jednom u Novom Sadu: Novosadsko pozorište proslavlja pola veka postojanja

Kultura 18. maj 202421:32 0 komentara

Čuveno Novosadsko pozorište slavi pola veka postojanja. Osnovano posle Drugog svetskog rata sa ciljem očuvanja identiteta Mađara u Vojvodini, tokom godina postalo je popularno i među onima koji ne govore mađarski jezik i steklo je status jednog od najnagrađivanijih i najmodernijih pozorišta u zemlji.

Bilo jednom u Novom Sadu. A šta je bilo u Novom Sadu? Pa, Novosadsko pozorište! Tako je reditelj Andraš Urban opisao istoimenu predstavu koja upravo govori o ovom pozorištu koje je oblikovalo, ali i raslo uz svoju publiku čitavih pola veka. Ono je zabavljalo, ali je svojom ars poetikom obrađivalo i osetljive teme u našem društvu koje funkcioniše unutar jednog političkog diskursa u kojem kultura nije vredna ni pomena.

„Znamo dobro da razni vetrovi politički kako su se menjali jako su uticali i na razvoj ovog teatra. S druge strane ja mislim da Novosadsko pozorište na neki način uvek je predstavljalo jedno vrlo gradsko, komunikativno pozorište sa ozbiljnim umetničkim tendencijama i vrednostima“, navodi direktor Novosadskog pozorišta Andraš Urban.

O vrednostima ovog teatra u kojem se igraju predstave na mađarskom jeziku svedoči i glumac Ištvan Kereši, koji je od studentskih dana, 23 godine na daskama Novosadskog pozorišta.

„Dok sam studirao, gledao sam ove predstave, a i pre toga, jer počeo sam psihologiju prvo da studiram. Nekako sam kao glumac zajedno rastao sa Novosadskim pozorištem i tu sam kući, tu mi je ceo život moj, ustvari profesionalni“, kaže Kereši.

Profesionalni život glumice Emine Salai Elor takođe je vezan za Novosadsko pozorište sa kojim i ona slavi svoj jubilej. Dve decenije igra u ovom teatru, počela je još u studentskim danima dok je njen profesor glume i mentor Šandor Laslo bio direktor ovog pozorišta.

„On je imao stav, a mislim da je to jako dobro, što su nas tako učili već u početku, da je praksa najbolja škola. Znači biti na sceni i igrati, od toga se može najviše naučiti“, kaže glumica Emine Salai Elor.

Na jesen će biti objavljene dve knjige od dva različita autora povodom pedesetogodišnjice Novosadskog pozorišta. Jedna će biti na srpskom, a druga na mađarskom jeziku.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!