Blagojević: Ne možeš da kažeš da te politika ne zanima – sve je politika

Kultura 12. jan 202213:213 komentara
N1

"Sve ovo što je danas je posledica vremena koje smo nekad živeli i nepametnih poteza koji su se događali u našoj istoriji", rekla je glumica Ljiljana Blagojević u Novom danu.

„Ništa nije nastalo samo od sebe, pametni narodi uče iz svoje istorije i prošlosti, pametan čovek uči iz greška svojih iz mladosti ili prošlosti, a nepamentan čovek dopušta da mu se stvari ponavljaju, a one ne smeju da se zaboravljaju. A drugo, mi živimo vreme velikog prekrajanja istorije na svetskom nivou“, kazala je ona.

Prošlu godinu profesionalno joj je obeležila nagrada „Pavle Vuisić“, upečatljive uloge u domaćim serijama, a u ovoj je očekuje premijera komada „Godine vrana“ po romanu Siniše Kovačevića, na sceni njenog matičnog teatra, a o tom komadu govorila i u Novom danu.

„Živimo vrlo teško vreme, i kroz istoriju gledano stvarno živimo na nekom putu gde se lome istok i zapad i gde se odgađaju razni lomovi i razni praskovi. Ti veliki praskovi izazivaju jako velike turbulencije. Nijedan narod nije lišen toga da bude srećan, samo je pitanje koliko je sposoban da tu sreću izbori i bogat da može sebi taj luksuz da dopusti. Mi smo narod koji je vrlo izdržljiv i ta izdrzljivost je u suprotnosti sa srećom, kao da neko stalno ispituje dokle ide ta naša izdržljivost“, ocenila je.

Umetnik mora da bude slobodan i umetnost mora da bude slobodna, i jedino tako mogu da se dese prava velika umetnička dela, smatra ona.

„Čovek je jedno i njegovo bavljenje politikom i umetnošću jedno s drugim se prepliće. Kad neko kaže – mene politika ne interesuje, ja kažem – uzmi pročitaj Brehta, ne možeš da kažeš da te ne interesuje jer živis u zemlji u kojoj jedna politika određuje sve. Meni je drago što su se moje kolege probudile, moglo bi još, a mnogi su i namireni pa nemaju potrebe da se bune“, navodi glumica.

Blagojević je dodala da je i ekologija politika. „Ako nije politika, zašto onda postoji ministarstvo? Sve je politika, život je politika“, dodaje. Ona je rekla da je i 100 evra mladima politika, ali „mala je cena“.

„Kažu svako ima cenu, ali jedino možda ideali nemaju cenu, postoje stvari za koje ne možete preći preko nekih stvari“, zaključila je ona.

Komentari

Vaš komentar