Boris Miljković dobitnik nagrade Fondacije Tanja Petrović

Kultura 21. feb 202221:32 0 komentara
Printscreen

Boris Miljković, reditelj i kreativni direktor, ovogodišnji je dobitnik nagrade Fondacije Tanja Petrović, odlučili su članovi Upravnog odbora Fondacije, saopšteno je iz te Fondacije.

Boris Miljković je diplomirao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Karijeru je započeo kao asistent režije čuvene serije „Otpisani“, da bi u tandemu sa Branimirom Dimitrijevićem obeležio umetnički život Beograda i Jugoslavije. Svako ko iole poznaje ovdašnju pop kulturu, zna za emisije „Rokenroleri“, „Niko kao ja“, kao i brojne antologijske video spotove i filmove poput „Ruski umetnički eksperimenti“, „Šumanović – Komedija umetnika“. Kada kažemo „osamdesete“, mislimo upravo na sliku, koju je Boris Miljković napravio sa svojim prijateljima, taj „Novi talas“, jedan od najvažnijih umetničkih događaja u Jugoslaviji, koji do danas nije prevaziđen, stoji u saopštenju.

Boris Miljković pripoveda slikama, baš kao što nam slikama i vizuelnim sadržajem prenosi priče, što se najbolje vidi u filmu o Marini Abramović, „Povratak kući – Marina Abramovič i njena deca“, a posebno kroz dokumentarni serijal, emitovan na RTS-u, „Put u budućnost“, u kome je predstavio istoriju likovne umetnosti na našim prostorima, od 1950. do 2000. godine, navode uz Fondacije.

Kako dodaju, dobitnik je najvećih svetskih nagrada iz oblasti reklame i reklamnog filma, poput nagrade „Clio“, koja je ekvivalent za „Oskara“ u tom poslu. Napisao je nekoliko knjiga, učestvovao sa performansima na međunarodnim izložbama, radio je u pozorištu, na fakultetima, dugogodišnji je kreativni direktor RTS-a. Deo njegovog savremenog video rada je predstavljen na izložbama Muzeja moderne umetnosti (MoMa) u Njujorku i Muzeja savremene umetnosti u Hjustonu. Kreirao je video impresije performansa „Tišina Balkana“, koji je bio završni događaj Soluna Evropske prestonice kulture, 1997. godine.

Iz Fondacije saopštavaju da se u mnogim tekstovima Boris Miljković naziva renesansnim čovekom. Taj opis je najprecizniji, jer se radi o umetniku, koji je lako prolazio kroz različite forme i izraze, uvek ostavši upečatljiv i poseban.

Nagrada, koja se dodeljuje za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima, biće uručena 28. februara u 14h u Galeriji Artget u Kulturnom centru Begrada, saopšteno je iz Fondacije Tanja Petrović.

Dosadašnji laureati Nagrade Fondacije Tanja Petrović su: Milan Vlajčić, novinar, filmski i književnik kritičar, Žikica Simić, radijski autor, Bojana Andrić, urednica i autorka emisije „Trezor“, Petar Peca Popović, novinar, rok kritičar i publicista, Ivan Medenica, novinar, kritičar i umetnički direktor BITEF-a, Teofil Pančić, novinar, kritičar i kolumnista, SEEcult, Portal za kulturu Jugoistočne Evrope, i Goranka Matić, fotografkinja i istoričarka umetnosti.

Fondacija Tanja Petrović je osnovana u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović, koja je kao novinar, urednik i autor u medijskim redakcijama kulture, izdavačkim kućama, i kao gradski sekretar za kulturu u Beogradu, svoj profesionalni život posvetila kulturi i njenom promovisanju.

Osnivači Fondacije su Antonela Riha, Vojka Pajkić Đorđević, Tamara Pupovac, Olivera Milošević, Katarina Španić, Borut Vild, Srdan Golubović i Jelica Greganović.

U prilogu su obrazloženje ovogodišnje nagrade i fotografije lauerata, Borisa Miljkovića.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!