Boro Drašković otvara 57. Bitef, stižu gosti iz pozorišnih metropola

Kultura 28. sep 202313:17 0 komentara
Jelena Obradović

Čuveni pozorišni i filmski reditelj Boro Drašković, član Inicijativnog odbora i član žirija prvog Bitefa 1967. godine, otvoriće ovogodišnje izdanje festivala, 4. oktobra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Brojni filmovi, predstave i knjige Bora Draškovića više puta su nagrađivani u zemlji i inostranstvu. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu 1969. režirao je čuvenu predstavu „Kad su cvetale tikve” po romanu Dragoslava Mihailovića, koja je prema mnogima označila prekretnicu u razvoju naše pozorišne umetnosti u drugoj polovini XX veka, izjavio je na današnjoj konferenciji za medije direktor Bitefa Miloš Latinović.

Osim na prvom Bitefu, predstave u glavnom programu Boro Drašković ocenjivao je u još četiri navrata: 1974, 1980, 1990. i 1996. godine.

Bitef kao velika evropska pozornica

Koselektorke programa, producentkinja Ksenija Đurović i dramaturškinja Tijana Grumić, predstavile su ovom prilikom glavni program koji čine kako nagrađivane evropske produkcije, tako i hrabre domaće predstave.

Upravo zbog tako osmišljenog programa, koji se od 3. do 10. oktobra održava pod sloganom „Snago, ne pristaj da budeš nečija“, Bitef je privukao veliku pažnju cele Evrope.

Pored autora i autorki svih predstava koje su selektovane za glavni program, na festival stižu gosti iz brojnih pozorišnih metropola, a ovogodišnji Bitef pratiće i desetine inostranih novinara i kritičara iz prestižnih regionalnih i evropskih medija.

Predsednica žirija biće prof. dr Ana Vujanović (kulturna radnica i profesorka na HZT, Univerzitet umetnosti u Berlinu; SNDO, Akademija za pozorište i ples, Univerzitet umetnosti u Amsterdamu), a žiri će činiti i Žoris Lakost, dramski pisac i pozorišni reditelj, umetnički direktor „Enciklopedije reči“, Nataša Barbara Gračner, glumica i profesorka glume na Akademiji za pozorište, radio, film i televiziju Univerziteta u Ljubljani, Siniša Ilić, likovni i umetnik performansa, scenograf i kustos i Iris Rafetzider, dramaturškinja festivala Viner Festvohen.

POVEZANE VESTI