Branka Veselinović će biti sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju

Kultura 08. feb 202314:1814 komentara
Jugoslovensko dramsko pozorište

Jedinstven život, humanitarni rad i posvećenost pozorištu i pozorišnoj umetnosti glumice Branke Veselinović zauvek su obeležili jednu epohu i istoriju Jugoslovenskog dramskog pozorišta, ocenila je direktorka JDP Tamara Vučković Manojlović.

Branka Veselinović biće sahranjena u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a JDP će naknadno objaviti vreme komemoracije i sahrane, dodaje se u saopštenju.

Povezane vesti

Glumica Branka Veselinović bila je član JDP od osnivanja 1947. godine, a njenom smrću u legendu odlazi i poslednji član tog slavnog ansambla, biranog i sastavljenog od najboljih glumaca iz čitave zemlje.

Branka je u njemu provela gotovo čitav svoj stvaralački vek, sve do penzije 1978. godine, a i posle toga, redovno igrajući u mnogim predstavama.

Svoju poslednju ulogu, Dunda Nika u Skupu Marina Držića, igrala je sve do 2007. godine.

U tom ansamblu upoznala je i svog životnog saputnika, glumca i prevodioca Mlađu Veselinovića i s njim ostala u braku 64 godine, sve do njegove smrti 2012. godine.

Branka i Mlađa Veselinović, iako nisu imali svoje dece, veliki deo života proveli su baveći se humanitarnim radom i pomažući najmlađima.

Osnovali su Fond Branke i Mlađe Veselinović za pomoć invalidnoj deci, a na osnovu svog humanog rada, Branka Veselinović je postala i četiri godine bila ambasador UNICEF.

Komentari

Vaš komentar