Brojni samostalni umetnici bez osiguranja, kako da „budu zdravi“

Kultura 07. mar 202219:35 > 19:43 110 komentara

Zdravo telo lajtmotiv je pobedničke pesme na izboru za domaćeg predstavnika za Evroviziju. Međutim, uprkos tome što "umetnici moraju biti zdravi", u Srbiji više od dve hiljade samostalnih umetnika nema rešeno pitanje zdravstvenog osiguranja.

Od andergraund umetnice pa do svetionika, kako na mrežama pišu, istorijskog momenta buđenja građanskog dela stanovništva i beogradske scene, Konstrakta je stigla, gotovo, preko noći. Na prvo mesto jutjub trendinga u Srbiji, regionu, ali i šire stigla je – perući ruke. Uz interesantne stihove ona podučava anatomiju, ali i otvara ozbiljne teme.

Povezane vesti

Nakon Konstraktine pobede na izboru pesme za Evroviziju otvorena su brojna pitanja, a ono glavno, čini se, glasi – zašto brojni samostalni umetnici u Srbiji nemaju zdravstveno osiguranje?

„Konstrakta kada govori u svojoj pesmi da nema zdravstveno osiguranje govori u ime svih umetnika i umetnica koji se danas nalaze u tom položaju i koji zaista nemaju ni zdravstvenu knjižicu, ni mogućnost da imaju, ne samo zdravstveno, nego i penziono osiguranje“, kaže Vida Knežević iz Nezavisne kulturne scene Srbije.

Do toga je došlo, kažu – zbog zakonskih nedostataka, ali i sistemskog nemara. Umetnici kojima je ranije plaćano osiguranje, sada su preduzetnici, i u najvećem broju slučajeva, nemaju novca da sami sebi plate osiguranje.

„Mnogo je umetnika i umetnica koji nemaju nikakvo radno angažovanje, nemaju ugovore o radu, već se snalaze od posla do posla i u tim situacijama država ne obezbeđuje zdravstvenu knjižicu i osiguranje“, kaže Knežević.

„Kako se s godinama menjao način uplate poreza i doprinosa, tako se vremenom stvarala jedna konfuzija i dolazilo je do kašnjenja. Pored toga grad zaista nije imao ni opredeljena sredstava iz kojih bi plaćao te poreze i doprinose, dakle u pitanju je kombinacija zakonskih nedostataka i sistemskog nemara“, kaže Milena Vasić iz YUCOM.

Dodaju da ni novi zakonski propisi ovaj problem rešavaju, već stvaraju još jedan.

„Novim zakonskim okvirima izgubile su pravo na plaćeno porodiljsko odsustvo“, kaže Knežević.

A svi ovi problemi, kažu – mogli bi biti rešeni uz malo dobre volje države.

„Država ako je prihvatila da plaća poreze i doprinose za 2.000 sveštenika taj problem je rešila 2018. godine. I ovo jeste jedno pitanje koje bi moglo da se uradi na isti način prema umetnicima“, kaže Vasić.

Rešenje, dodaju sagovornice, leži u usklađivanju zakona o radu i zakona o kulturi koji su sada u kontradikciji. Oni moraju da se usklade kako bi svi imali zdravstveno osiguranje jer – umetnici moraju biti zdravi.