„Bukvalno. Otprilike“: Nova knjiga Tadije Čalukovića

Kultura 05. jun 202314:27 3 komentara
Promo

Tadija Čaluković objavio je novu knjigu „Bukvalno, otprilike“, koja je u Beogradu u prodaji u knjižari Beopolis.

Profesorka na Katedri za dramaturgiju Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i dramaturškinja Tijana Grumić u recenziji navodi da „kroz razgovor dveju žena, majke i ćerke, autor gradi naizgled jednostavnu, a vrlo kompleksnu razmenu koja se dešava između njegovih junakinja u kojoj do samog kraja ni one same, a ni mi nismo sigurni šta se od svega toga bukvalno, a šta otprilike dogodilo“.

„Varljivost sećanja i individualnog doživljaja sveta ostavlja prostor za maštovitu scensku interpretaciju ovog teksta, ali i njegovo čitanje u jednom dahu“, dodaje Grumić.

Jedan od najboljih savremenih dramskih pisaca u regionu Espi Tomičić, kaže da je „Bukvalno, otprilike sjajna poetska drama u kojoj čitatelj konstantno priželjkuje odgovor koji, na samom kraju, ostaje unutar njega samog, u tišini zaklopljene knjige“.

Predgovor pod naslovom „Tko živ? Tko mrtav? Misterij femicida“ piše profesorka na Odseku dramaturgije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu Nataša Govedić. Ona ocenjuje da Čaluković ne govori samo o unutarobiteljskom nasilju, nego i o „neubivosti“ odnosa roditelj/dete, čak i onda kada je među majkom i ćerkom otvoren duboki jaz.

U Beogradu je knjiga trenutno dostupna u knjižari Beopolis, dok je u Zagrebu knjigu moguće pronaći u izlogu knjižare Akademije dramske umjetnosti, te putem onlajn prodaje na sajtu izdavača knjige Nove poetike.

Tadija Čaluković rođen je 2002. godine. Piše scenarije, prozu i drame.

Akademiju dramske umjetnosti (ADU) u Zagrebu, Odsek dramaturgija, upisao 2021. godine. Potpisuje scenario i režiju na tri kratkometražna igrana filma i jednom srednjemetražnom dokumentarnom koji su prikazani u Beogradu. Saradnik na filmu Teret (2018), koji je premijerno prikazan na Cannes Film Festival. Dobitnik nagrade Prijatelji dece Zemuna za najbolju poeziju.

Njegova pesma o ekologiji objavljena je u antologiji Beli gradovi u izdanju organizacije Mladi istraživači Beograda. Osnivač i glavni urednik internet časopisa Salome (salome.rs). Objavio je roman Mutant u vozu (2018). Na festivalu DeSADU učestvovao s dramskim tekstom Hot Stuff (2022). Na zagrebačkom radiju Kradio, autor je emisije Beogradska kronika.

Živi na relaciji Beograd-Zagreb.