Čačak nacionalna prestonica kulture: Od modernizma do Muzeja košarke

Kultura 22. mar 202307:19 6 komentara
Tanjug/ Dario Konstantinović

Više hiljada ljudi prisustvovalo je multimedijalnom spektaklu na gradskom trgu u Čačku kojim je taj grad zvanično postao prva prestonica kulture Srbije, za 2023. godinu.

U programu koji je održan u utorak uveče, pod nazivom „Sve boje slobode“, učestvovalo je više od 100 glumaca, muzičara, plesača, na četiri bine i pisti dugoj 300 metara, sa 350 kvadrata led ekrana. Na kraju programa priređen je veliki vatromet.

Sve institucije kulture u Čačku su juče radile do 23 časa, a publika je mogla da vidi izložbu u Umetničkoj galeriji „Kolekcija kao ogledalo“, modernizam u delima iz novosadske galerije Matice srpske.

U Narodnom muzeju je priređena izložba povodom stogodišnjice rođenja arhitekte Bogdana Bogdanovića i 50 godina od njegovog idejnog rešenja Spomen-parka u Čačku, a u Gradskoj biblioteci izložba pod naziovm „Utočište reči, pribežište smilsa“, povodom 175 godina postojanja te biblioteke.

Manifestacija, koju su otvorili ministarka kulture Maja Gojković i gradonačelnik Čačka Milun Todorović, trajaće do kraja ove godine, a publika će imati priliku da vidi 90 likovnih, filmskih, pozorišnih, muzički i književnih programa, u kojima će učestvovati oko 4.735 umetnika.

Ministarka kulture Gojković rekla je na otvaranju na gradskom trgu da će Čačak tokom cele godine biti centar kulture i umetnosti Srbije, prenelo je ministarstvo u saopštenju.

Tanjug/ Dario Konstantinović

„Pored savremenih formi stvaralaštva, brojni programi i sadržaji predstaviće svo bogatstvo i raznovrsnost tradicije ovog kraja i sve ono što lokalnu sredinu i okolinu čini privlačnom i upečatljivom“, kazala je Gojković.

Ona je podsetila da Projekat prestonice kulture obuhvata i izgradnju ustanova kulture, poput Muzeja košarke i Kulturnog inkubatora, razvoj arheoloških lokaliteta i rekonstrukcija urbanih celina kao što je plato Nadežde Petrović.

Istakla je pojedine znamenite Čačane kao što su Tanasko Rajić i Stepa Stepanović, glumci Sonja Savić i Miodrag Radovanović Mrgud, muzičari Radomir Mihajlović Točak i Bora Đorđević, filmski režiseri Puriša Đorđević i Miloš Radivojević, košarkaši Radmilo Mišović, Dragan Kićanović i Željko Obradović, brojni umetnici i druge ličnosti.

Komentari (6)

Vidi sve komentare