Centar Pompidu će biti zatvoren na tri godine zbog renoviranja

Kultura 31. jan 202112:50 1 komentar
Pixabay

Slavni Centar Pompidu, modernistički kompleks u centru Pariza, u kojem je smešten jedan od vodećih muzeja likovnih umetnosti u svetu, biće zatvoren od 2023. do 2026. radi obnove, objavila je francuska vlada.

Taj provokativni arhitektonski rad, koji su osmislili Renco Piano i Ričard Rogers zapanjio je 1977. svojom industrijskom estetikom koja je odudarala od tradicionalnih zgrada u okruženju.

Centar je dom Nacionalnog muzeja moderne umetnosti, koji ima jednu od najvećih zbirki moderne umetnosti u svetu i jedan je od najposećenijih u svetu.

Uprkos modernom dizajnu, zgrada pokazuje znakove starenja i stoga će tri godine biti zatvorena kako bi se u potpunosti obnovila.

Centar će se zatvoriti krajem 2023. godine, a obnova, prva od otvorenja, trebala bi završiti krajem 2026. godine, na vreme da se sve pripremi za proslavu njenog 50. rođendana godinu dana kasnije, objavilo je francusko ministarstvo kulture.

Arhitektonski dvojac zapanjio je publiku svojim dizajnom ‘izvrnute utrobe’, odlučivši da instalacijske cevi, uobičajeno skrivene gipsom u unutrašnjosti zgrade, smesti na samu fasadu i još ih obojati žarkim bojama.

Zgrada Centra Pompidu smatra se jednim od najistaknutijih primera high-tech arhitekture.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare