Češki filmski festival Febiofest oduzima Kusturici nagradu

Kultura 28. feb 202221:53 123 komentara
Alberto PIZZOLI/AFP

Češki festival Febiofest odlučio je da oduzme praškom đaku kojim se ponosi filmska akademija u Pragu FAMU, režiseru Emiru Kusturici, nagradu festivala Kristijan zato što je uoči napada Rusije na Ukrajinu prihvatio da vodi Centralno akademsko pozorište ruske armije.

Da se Kusturici oduzme nagrada Febiofesta koju je 2017. godine dobio za doprinos svetskoj kinematografiji zatražio je počasni predsednik festivala, njegov osnivač, režiser Fero Fenič.

Fenič je kazao da je i 2017. godine bio protiv toga da Kusturica dobije nagradu Febiofesta zato što Kusturičina sklonost da se divi totalitarnim vođama i podržava ih znači da uprkos talentu režisera ne ispunjava etičke, moralne i demokratske vrednosti i kriterijume da bude nagradjen.

„To su vrednosti kojima smo privrženi, na osnovu njih je nastao taj festival posle plišane revolucije. Nijedno umetničko delo ne može da se odvoji od tih vrednosti. Tada me rukovodstvo festivala nije poslušalo. Sada opet tražim od Febiofesta da mu počasnu nagradu Kristijan oduzme“, kazao je Fenič.

Sadašnji direktor Febiofesta, Kamil Spačil, saopštio je da pozdravlja Feničovu inicijativu i da će nagrada Kusturici biti oduzeta, javlja češka agencija ČTK.

Fenič je pozvao i druge češke festivale koji su nagradjivali Kusturicu da mu zbog prihvatanja ponude ruskog ministra Sergeja Šojgua da vodi pozorište ruske armije takođe oduzmu nagrade.

Kusturicu je 2019. godine odlikovao i češki predsednik Miloš Zeman Medaljom za zasluge.

Više o dešavanjima u Ukrajini pratite u našem BLOGU UŽIVO.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare