Crna slova Z preko murala pesnikinji uz poruku: U Srbiji nema mesta za ovo!

Kultura 26. dec 202216:54 19 komentara
Krokodil

Nepoznati počinioci ponovo su na Malim stepenicama nadomak Brankovog mosta, u Beogradu, vandalizovali nedavno obnovljeni mural s likom ukrajinske pesnikinje Larise Petrovne Kosač (1871-1913), upozorilo je udruženje Krokodil. To se dogodilo tokom protekle noći i ranih jutarnjih časova jutros. Njen oslikani lik delimično je prekrečen belom farbom s ispisana tri velika, crna, slova Z preko, a neposredno pored, velikim ćiriličnim slovima ispisane su preteće, ekstremno desne i šovinističke poruke: “Ovo je Srbija!”, “Nema mesta za ovo!” i “Nema nacizma ovde!”, dodaje Krokodil.

Larisa Petrovna Kosač, poznata i kao Lesja Ukrajinka, evropski je priznata pesnikinja i spisateljica. Spada među rodonačelnike savremenog ukrajinskog pesništva. Bila je politička i feministička aktivistkinja, sakupljačica narodnih umotvorina, visoko obrazovana i poliglota, a njen lik danas krasi i novčanicu od 200 ukrajinskih grivnji.

POVEZANE VESTI

Udruženje Krokodil najoštrije osuđuje ovaj čin koji dodatno doprinosi sveopštoj prezasićenosti našeg javnog prostora porukama koje podstiču na mržnju i nasilje.

„Smatramo da uništavanje jednog murala koji nosi pozitivnu i afirmativnu poruku i koji predstavlja kontrapunkt onoj vrsti uličnih intervencija koje su u poslednje vreme dominantno prisutne na našim ulicama, murala na kome je prikazan jedan nežan, mladi lik, poznate i priznate pesnikinje, oivičen cvećem, predstavlja direktan napad na one vrednosti za koje se kao Udruženje zalažemo. Pozivamo nadležne da reaguju na ovakve slučajeve vandalizma koji šire mrziteljske i ekstremno desne poruke i indirektno ugrožavaju bezbednost građana“, navodi to udruženje.

Krokodil

Krokodil je nedavno pokrenuo dvogodišnju inicijativu koja ima za cilj borbu protiv murala i grafita koji pozivaju na mržnju.