„Čuvari formule“ Dragana Bjelogrlića i na prestižnom festivalu u Sao Paulu

Kultura 21. sep 202313:28 0 komentara

Nakon Lokarna, Sarajeva, Talina i Palm Springsa novi film Dragana Bjelogrlića biće predstavljen u okviru glavnog programa 47. Međunarodnog filmskog festivala u Sao Paulu - jednog od najvećih i najznačajnih svetskih filmskih festivala.

Ovaj festival – poznatiji i kao „Mostra“ – kroz skoro pet decenija dugu tradiciju, fokusiran je na raznoliku međunarodnu selekciju savremenih kinematografija, a sa posebnom pažnjom predstavlja nove talente i debitante.

Film „Čuvari formule“ će se naći u zvaničnoj takmičarskoj selekciji „International Perspective“ u kojoj su prikazivani najznačajniji filmovi i reprezentativne produkcije novije svetske kinematografije.

Čuvari formule Čuvari formule
Aleksandar Letić
Čuvari formule Čuvari formule
Aleksandar Letić
Čuvari formule Čuvari formule
Aleksandar Letić
Čuvari formule Čuvari formule
Aleksandar Letić

Svake godine u selekciji budu prikazani i evropski i svetski filmovi koji su u nominacijama za Oskara i BAFTA nagrade. Festival se, takođe, izdvaja i specijalnim projekcijama na otvorenom pred nekoliko hiljada gledalaca, a svake godine festival poseti oko 250.000 posetilaca.

Dragan Bjelogrlić se 2011. godine na ovom festivalu predstavio svojim debitantskim filmom „Montevideo, Bog te video!“, dok se sada sa „Čuvarima“ vraća u okviru glavne selekcije.

Pre međunarodnih festivala, ekipu filma “Čuvari formule”, očekuje velika beogradska premijera koja je zakazana za 24. oktobar u MTS dvorani, nakon čega će gledaoci u zemlji i regionu imati priliku da pogledaju najnovije ostvarenje Dragana Bjelogrlića.

Ova jedinstvena priča koju kao scenaristi potpisuju Vuk Ršumović uz Ognjena Sviličića i Dragana Bjelogrlića, rađena je prema romanu „Slučaj Vinča“ profesora Gorana Milašinovića.

Autorski tim predvođen Bjelogrlićem kao rediteljem, čine direktor fotografije Ivan Kostić, montažerka Milena Predić, scenografkinje Jelena Sopić i Jovana Cvetković, kostimografkinja Marina Vukasović Medenica, kompozitor Aleksandar Ranđelović, dok izvršnu produkciju potpisuje Goran Bjelogrlić.

Čuvari formule Čuvari formule
Aleksandar Letić
Čuvari formule Čuvari formule
Aleksandar Letić
Čuvari formule Čuvari formule
Aleksandar Letić
Promo

U naslovnim ulogama gledaćemo Radivoja Rašu Bukvića, kao i proslavljene francuske glumce Aleksisa Manentija, Oliviea Bartelemija i Ane Sara. Direktora instituta Vinča Pavla Savića igraće Predrag Miki Manojlović, a šefa državne bezbednosti SFRJ Leku Rankovića – Dragan Bjelogrlić. Uloge mladih jugoslovenskih naučnika reditelj je dodelio Jovanu Jovanoviću, Alisi Radaković i Ognjenu Mićoviću.

Iza ovog originalnog projekta stoje produkcijske kuće CobraFilm i United Media, uz podršku Euroimages, Creative Europe Media, Ministarstva kulture Republike Srbije, kao i Filmskih centara Srbije, Crne Gore, Slovenije i Severne Makedonije, a bioskopska distribucija je poverena kompaniji Art Vista.

POVEZANI VIDEO: