Da li počinjati ponovo u četrdesetim

Kultura 09. mar 202313:21 0 komentara
Foto: Promo

Da li je to razumno, da li potrebno rizikovati, izaći iz komfora posle godina ustaljene i na prvi pogled udobne rutine, pitanja su koja se nameću u romanu prvencu "Ništa ovo ne valja".

Autor knjige je Marko Srdanović za portal N1 kaže da je inspiraciju za pisanje ovog romana pronađena je u dve višegodišnje borbe – za pravdu i ljubav.

„Inspiracija i jeste nedostatak te dve vrhunske vrednosti. Ćutanje da bismo preživeli i odustajanje zbog takozvanog razuma. Potrebno nam je da počnemo da mislimo govorimo, volimo. Nismo rođeni da preživljavamo nego da živimo, niti da odsustajemo nego da se borimo za ljubav“.

Sve je počelo jedne večeri dok je autor uspavljivao svoju decu.

Milan Srdanović. Foto: Lična arhiva

Počele su da mi se vrzmaju misli oko pisanja knjige. Kako sin nije uspevao da se uspava i sama radnja je došla. Znao sam da ako ne napišem prve stranice te večeri i dočekam jutro, s obzirom da je pametnije od večeri da su šanse da to ne uradim velike. Srećom napisao sam„.

Glavni lik je četrdesetogodišnjak, advokat, koji biva prijateljskim nitima upleten u niz slučaja koji su usko povezani i detektivski drže pažnju čitalaca do samoga kraja kako bismo otkrili njihovo razrešenje. Pred nama je svet sudnica, policijskih stanica, advokatskih parnica ali i ljubavi.

„Ljubavna priča jeste sukob između ljubavi i razuma. Glavni junaci se bore da pitanjem da li i šta treba počinjati u četrdesetim godinama ponovo. Dok glavni junak Žarko uporan da da, iako ni glavna junakinja Darija ne može sakriti osećanja preispituje da li je razumno, jednom je doživela izdaju, da li sada opet da rizikuje i ulazi u sve to jako kad je pored tog čoveka oseća se slobodno. Tu sam koristio neke istinite stvari, ali neke anegdote iz života. Kraj romana je napisao život iako iz mnogo ozbiljnijeg razloga od onog što je navedeno“, kaže Srdanović.

Autor kaže da se igrom slučaja desila i paralela sa aktuelnom situacijom, konkretno sa slučajevima suspendovanih tužiteljki, s tim što je umesto njih u pitanju sudija, tužiteljka i ministar građevine.

„Knjiga „Ništa ovo ne valja“ nije uprena ni protiv koga, ova knjiga je za sve nas, za one obične ljude koji vole trilere, ljubavne priče. Ona doduše sadrži kritiku svih nas. Od nas zavisi da li ćemo biti kao drvo iz citata Meše Selimovića na početku knjige, ukopani ili biti spreman da nešto promenimo u životu ne prihvatajući ustaljeni komfor koji to u stvarnosti nije“.

Knjigu je objavila izdavačka kuća Huk.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!