Danica Vukićević dobitnica NIN-ove nagrade

Kultura 23. jan 202312:33 22 komentara

Ovogodišnja dobitnica NIN-ove nagrade je Danica Vukićević za roman "Unutrašnje more", kako je odlučio žiri za dodelu ovog uglednog književnog priznanja.

Žiri u sastavu Teofil Pančić (predsednik), Marija Nenezić, Žarka Svirčev, Milena Đorđijević i Goran Korunović objavio je danas na konferenciji za medije ime pobednika.

Pročitajte još

Izabrana je većinom glasova žirija. Marija Nenezić je glasala za Uglješu Šajtinca, a Teofil Pančić za Milana Tripkovića.

U najužem izboru bilo je šest knjiga, tri ženska i tri muška rukopisa, afirmisanih pisaca i autora prvog romana. Osim knjige Danice Vukićević, i romani Milana Tripkovića, Gorana Petrovića, Mirjane Drljević, Uglješe Šajtinca i Marijane Čanak bile su uvrštene u najuži izbor za roman godine.

NIN-ova nagrada dodeljuje se od 1954. godine, a prošlogodišnja dobitnica bila je Milena Marković sa romanom poemom „Deca“. To delo postavljeno je prošle godine i u Narodnom pozorištu kao istoimena kamerna opera.

Književni kritičari za ovogodišnju selekciju najužeg izbora govorili su da je izrazito raznovrsna i nepredvidiva, a pohvaljeno je i to što su u užem i najužem izboru „istaknuta u prvi plan nova imena i uslovno rečeno inovativne poetike“.

Od pisaca u najužem izboru književnik Goran Petrović dobio je NIN-ovu nagradu 2000. za roman Sitničarnica „Кod srećne ruke“, Uglješa Šajtinac našao se u najužem izboru 2011. sa knjigom „Sasvim skromni darovi“. Milan Tripković bio je ove godine u konkurenciji sa svojim drugim objavljenim romanom, a Danica Vukićević, Mirjana Drljević i Marijana Čanak s romanima-prvencima (Mirjani Drljević je ujedno to i prva objavljena knjiga).

Na konkurs je tokom prošle godine stiglo 177 naslova.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare