„Dara iz Jasenovca“ u američkim bioskopima, nova negativna kritika

Kultura 05. feb 202119:49 > 06. feb 2021 19:47 81 komentara
Promo / Dara iz Jasenovca

Čikago, Atlanta, Dalas, Majami, Hjuston neki su od američkih gradova u čijim bioskopima od danas kreće distribucija filma reditelja Predraga Gage Antonijevića „Dara iz Jasenovca", saopštio je domaći distributer MegaComFilm.

Na repertoaru dva bioskopa u Čikagu (AMC River East i Landmarks’s Century Centre Cinema), američkog grada u kojem živi najveći broj Srba, od danas će se naći ostvarenje „Dara iz Jasenovca“ domaći kandidat za 93. nagradu Američke filmske umetnosti i nauke – Oskar.

Atlanta, Dalas, Majami, Hjuston samo su neki od američkih gradova u čijim bioskopskim salama će se od danas prikazivati film reditelja Predraga Gage Antonijevića i scenaristkinje Nataše Drakulić, a od petka, 12. februara slede ih i gradovi Boston, Filadelfija, Pitsburg, Tampa, Detroit, Indianapolis i Sent Luis.

MegaComFilm navodi da danima unazad, pred sam početak prikazivanja filma u SAD, američki mediji specijalizovani za filmsku umetnost pozivaju publiku da pogledaju srpski film ističući njegov edukativni karatker i značaj osvetljavanja malo poznatog dela istorije iz period Drugog svetskog rata.

Nova negativna kritika, autori ocenjuju – pokušaj sabotaže

„Film threat“ ističe da se reditelj Predrag Antonijević pridružio dugačkom spisku reditelja koji su pokušali da prikažu užase mnogih logora smrti koji su tokom Drugog svetskog rata zadesili Evropu, a da “Dara iz Jasenovca“ u fokus stavlja logore koje su postavili hrvatski saradnici nacizma s ciljem istrebljenja Srba i antifašista.

„Film je izvrsno snimljen. Svetlost nikada ne plamti, a glumci su fantastično osvetljeni u mračnom okruženju. Mala Dara (Biljana Čekić) nosi na svom melanholičnom licu strahote jedne ere, dok istovremeno treperi čeličnim izrazima koji prenose njenu odlučnost da pomogne svom malom bratu, da preživi logor. Ostatak glumačke ekipe, uključujući Zlatana Vidovića, Anju Stanić Ilić, Sandru Ljubojević kao i mnoge druge, efektno prenosi s jedne strane degradaciju života u logoru, dok s druge volju za životom,“ dodaje se.

Ipak, na dan početka distrubucije u Americi srpski kandidat za Oskara suočio se sa novom negativnom kritikom. Nakon tvrdnje Džeja Veisberga u „Variety“-ju da je film neskrivena nacionalistička propaganda koja je objavljena neposredno pred glasanje za nominacije za Zlatnog globusa, „nova kritika u LA Times nedvosmisleno predstavlja opstrukciju nominacije za prestižnu filmsku nagradu Oskar“, navodi se u saopštenju.

U američkom listu LA TIMES, kako se dodaje, uočljiv je nedvosmislen potez sabotaže filma u trci za prestižnu nagradu.
Naime, uz kritiku tematike kojom se film bavi, navodi se da je „najciničnije da je film kandidat za Oskara“. „To je još jedan žalostan znak da je za neke ljude put do nagrade i uglednosti – i naizgled, efikasne poruke protiv komšija – ide preko holokausta“, piše list.

„Kritičar navodi da je logor bio za Jevreje, a „ono što epsko delo varvarstva i sentimentalnosti Predraga Antonijevića želi da isforsira jeste da je uništavanje Srba bio stvarni cilj i da su deca imala svoj sopstveni logor“ i dodaje da je „naročito uznemirujuća Antonijevićeva upotreba elemenata fantazije za svaku smrt“, navodi se.

„U nameri da film prikaže kao antihrvatski, pored gore iznete neistine o prirodi logora Jasenovac, kritičar uvodi nastranu priču o nepostojećem incestu brata i sestre u trenutku masovnog ubijanja Srba namerno previđajući da se radi o istinitoj priči u kojoj su Luburićeva polusestra Nada i Dinko Šakić, potonji upravnik logora, koji su ostali zajedno do kraja života“, dodaje MegaComFIlm.

Uprkos tome, ovaj film, navodi MegaKomFilm, ocenjen je kao edukativno ostvarenje koje na umetnički način osvetljava značajan deo istorije.

Tako Disappointment media „Daru“ naziva „brutalnim ostvarenjem“ i ističe značaj filma koji kako navodi „ priča priču koja se ne priča često“ istovremeno podvlačeći njegov edukativni karaker i „prefinjenu i samouverenu režiju“, kao i sjajne performanse koje film sadrži. Kritičar naglašava da film koji dolazi od rediteljskog veterana Predraga Antonijevića pokriva često previđeni i stravični aspekt ere Holokausta, te uspeva da ispriča priču o istrajnosti mlade devojke kroz tragediju. Kako se navodi mnogi filmovi o holokaustu odnose se na nacističke koncentracione logore, a nema mnogo onih koji pokrivaju ostale nehumane kampove koji su vođeni negde drugde: „To je zaista fascinanta premisa koja je vrlo poučna, posebno za one koji nisu upoznati sa Istočnom Evropom u ovo doba.“

Za The Knockturnal Dara se pridružila mnoštvu filmova o holokaustu i zverstvima izvedenim u logorima smrti, ali je kako se podvlači „Dara iz Jasenovca“ jedinstvena u fokusiranju na priču o Srbima i u postavljanju desetogodišnjakinje, a kao glavnog junaka priče o krajnjem preživljavanju. Kako se navodi, ovo je film u kome je fokus na žene i deci i teške odluke sa kojima se majke suočavaju: „Veliki deo drame filma okružuju teške odluke koje ove žene moraju doneti suočene sa strahotama genocida. Da li bi trebali ukrasti kukuruz svojoj gladnoj deci i potencijalno se suočiti s batinama? Da li bi trebalo da pošalju decu zbog šanse za bolji život i rizikuju da ih više nikada ne vide? Ova pitanja produbljuju strahote holokausta izvan jezivih ubistava izražavajući psihološku traumu nametnutu žrtvama,“ navodi taj sajt.

Beogradska premijera filma planirana je za 22. april.

Komentari (81)

Vidi sve komentare