Deo umetničke zbirke Pola Alena prodat za više od milijardu dolara

Kultura 10. nov 202209:21 0 komentara
Frederic J. BROWN / AFP

Prodaja na aukciji umetničke zbirke suosnivača Majkrosofta Pola Alena, koji je umro 2018. godine, u njujorškom Kristiju premašila je istorijsku granicu od milijardu dolara, s čitavim nizom rekordnih iznosa za dela Van Goga, Sezana i Gogena.

Uprkos privrednoj nesigurnosti zbog rata u Ukrajini i inflacije, pet slika je ušlo u malu grupu dela prodatih na aukciji za više od 100 miliona dolara održanoj u Rokfelerovom centru na Menhetnu, što je potvrda da tržište umetnina i dalje napreduje.

Najskuplja među njima, „Pozerke, zajedno (mala verzija)“ iz 1888. Žorž-Pjera Seraa, slika koju smatraju remek-delom poentilizma, prodata je za 149,24 miliona dolara, saopštila je aukcijska kuća Kristi.

Objavila je i da će se ukupni iznos prodaje nameniti za humanitarne potrebe.

Uprkos svađi s Bilom Gejtsom, s kojim je 1975. osnovao Majkrosoft, američki milijarder Pol Alen je 2009. potpisao „Giving Pledge“ kojim se obavezao da će većinu svog bogatstva dati u dobrotvorne svrhe.

U sredu je prodato samo 60 od 150 lotova, ostatak će se ponuditi kupcima danas.

Kip Alberta Đakometija „Venecijanka III“ prodat je za 25 miliona dolara.

Skulptura nemačko-američkog umetnika Maksa Ernsta „Igra kralja i kraljice“ prodata je za 24,3 miliona dolara, a na aukciji su se našla i dela slikara poput Dijega Rivere, Lusijana Frojda, Vinsenta Van Goga i Pola Gogena, čija je slika iz tahićanskog razdoblja „Majčinstvo II“ (1899.) prodata za 105,73 miliona dolara. Delo Gistava Klimta „Bukova šuma“ postiglo je cenu od 104,5 miliona dolara, što je još jedan rekord.

Ova „kiša“ rekorda svedoči o kvalitetu zbirke koju je sakupio Pol Alen, milijarder sa širokim poljem interesovanja, koji je u rodnom Sijetlu osnovao muzej pop kulture i posedovao nekoliko sportskih franšiza, pa tako i Sijetl Sihokse.

Stručnjaci ove aukcijske kuće ističu da je umetnost više nego ikada sigurno mesto za ulaganje, uprkos nesigurnim privrednim prilikama.

„Ima više milijardera nego remek-dela“ na tržištu i „potražnja je veoma raznolika“, uz sve veću prisutnost klijenata iz Azije i s Bliskog istoka, rekao je Edrijen Majer, stručnjak za modernu umetnost u Kristiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!