„Devastiranje sektora kulture“: Umetnici zovu na protestni skup zbog konkursa

Kultura 05. jun 202313:52 6 komentara
N1

Ministarstvo kulture Srbije objavilo je rezultate konkursa kojima su potvrdili potpuni izostanak brige, kompetencija i znanja o sektoru kulture, te potpune nespremnosti za dijalog sa umetnicima i kulturnim radnicima, koje navodno zastupaju, saopštila je Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS).

Asocijacija NKSS zato poziva sve umetnice i kulturne radnike na protestni skup i otvoreni forum ispred Ministarstva kulture, u četvrtak 8. juna, u 12.00 sati. „Da zajedno kao scena definišemo naredne korake u vezi sa katastrofalnim rezultatima konkursa i pokušamo da sprečimo dalje urušavanje institucija i nezavisne scene i zloupotrebu budžeta za kulturu od strane nekompetentnih ličnosti, bez elementarne profesionalne etike i odgovornosti“, precizira se.

POVEZANE VESTI

„Oštro osuđujemo postupanje Ministarstva kulture u suprotnosti sa zakonima i javnim interesom i pozivamo na odgovornost ministarku Maju Gojković i sve članove konkursnih komisija koji su svojim učešćem doprineli srozavanju i urušavanju sektora kulture u Srbiji. U ovakvoj situaciji, moramo da se organizujemo sami, da razgovaramo o rešenjima i definišemo zajedno naredne korake kako bismo sprečili dalje urušavanje institucija i zloupotrebu budžeta za kulturu od strane nekompetentnih ličnosti, bez elementarne profesionalne etike i odgovornosti“, dodaje NKSS.

Ova organizacija pojašnjava da već prvi nasumičan pregled objavljenih rešenja konkursa svedoči o intenciji urušavanja kapaciteta produkcije i drugih programa umetnica i umetnika, umetničkih kolektiva i organizacija, kulturnih radnica i radnika. Ovi akteri su ostali bez ikakve podrške za svoj rad ove godine ili je podrška koju su dobili ispod svakog nivoa dostojanstva rada – na primer, za godišnji program u oblasti rada sa mladima čest iznos je 150.000,00 dinara, što ne može da pokrije ni troškove minimalca za samo jednu osobu za tri meseca rada.

„Potpuno je neshvatljivo da se u trenutku kada se konstantno priča o brizi za decu i mlade, kompletan budžet za kulturne programe namenjene ovoj populaciji znatno smanjuje u odnosu na prošlu godinu, da u oblasti savremenog plesa nije podržana nijedna nova produkcija čime se onemogućava rad čitave nezavisne plesne scene, da je podrška u oblasti savremenog vizuelnog stvaralaštva za veliki broj relevatnih umetnika, nezavisnih institucija i umetničkih kolektiva u potpunosti izostala ili je minimalna“, ističe NKSS.

Tako je i u svim drugim oblastima za koje su objavljeni rezultati konkursa, a, kako se navodi u saopštenju, Ministarstvo na kritike čitavih sektora nema nikakav odgovor, ali zato u istom tom periodu koristi javne resurse da se pridruži hajci protiv kulturnih radnika i umetnika koji se usuđuju da imaju sopstveno mišljenje.

Zato pozivamo sve umetnice, umetnike, kulturne radnice i radnike iz civilnog, javnog i privatnog sektora, novinare i sve predstavnike medija, kao i sve zainteresovane građanke i građane, na javni protestni skup

ispred Ministarstva kulture u četvrtak, 8. juna od 12h, gde ćemo organizovati otvoreni kulturni forum, da se kao sektor zajedno organizujemo, podelimo brige, probleme, izazove, potencijalna rešenja i alternative za rad sektora kulture koji se sistematski urušava. Želimo kroz otvoreni forum da pokušamo da nađemo rešenja za naš budući rad imajući u vidu da nadležno ministarstvo, kao organ Vlade, ne samo da ne uvažava nikakve predloge koje smo u više navrata dostavljali, već i ispoljava jasnu nameru da čitav sektor devastira. Zbog svega navedenog smatramo da moramo kao profesionalci u svom polju da se sami organizujemo, javno i otvoreno razgovaramo o rešenjima i definišemo zajedno naredne korake kako bismo sprečili dalje urušavanje institucija, javnih resursa i infrastrukture, kao i zloupotrebu budžeta za kulturu od strane nekompetentnih ličnosti, bez elementarne profesionalne etike i odgovornosti.

Asocijacija NKSS najavljuje i da je odmah po objavljivanju konkursa počela sa detaljnom analizom rezultata svih oblasti, pa će uskoro javno objaviti zaključke i rezultate analize sprovedenog konkursa i utvrditi koliki su ukupni iznosi po budžetskim stavkama savremenog stvaralaštva, a koliko je od tih iznosa dodeljeno putem konkursa tj. kolikim iznosom javnih sredstava raspolaže lično ministarka kulture koje može raspodeliti u okviru diskrecionih prava funkcije ministra, kao i ukazati na sve ostale nepravilnosti pri sprovođenju konkursa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare