Direktor Boljšoj teatra dao ostavku nakon što je kritikovao rat u Ukrajini

Kultura 01. dec 202320:03 1 komentar
Pixabay

Vladimir Urin, direktor svetski poznatog moskovskog teatra Boljšoj, objavio je svoju ostavku, prenosi agencija dpa i dodaje da je Urin prošle godine kritikovao ruski rat protiv Ukrajine.

„Danas vam moram reći zbogom, jer je danas moj poslednji radni dan u Boljšoju“, rekao je 76-godišnji Urin svom osoblju u video poruci koja je počela da kruži po društvenim mrežama.

Portparolka tog prestižnog pozorišta potvrdila je autentičnost snimka za dpa i dodala da će uskoro biti objavljeno zvanično saopštenje.

Urin je bio jedan od potpisnika otvorenog pisma prošle godine u kojem su kulturni radnici pozvali na okončanje borbi u Ukrajini.

POVEZANE VESTI

Zbog rata i posledičnih sankcija Zapada, mnogi umetnici su prekinuli svoj angažman u teatru.

Urin, koji uživa ogromni ugled u svetu pozorišta, ne samo u Rusiji, već i šire, preuzeo je vođenje Boljšoja 2013. godine. Prema ugovoru, trebalo je da ostane do 2027.

Ruski mediji koji su objavili vest o ostavci, ne navode razloge Urinove odluke. Nagađa se da bi Urina mogao zameniti svetski priznati dirigent Valerij Gergijev, blizak predsedniku Vladimiru Putinu.

Ali, 70-godišnji Gergijev, koji je smenjen s mesta glavnog direktora Filharmonijskog orkestra u Minhenu jer se nije htio javno da izjasni o ruskoj invaziji na Ukrajinu, rekao je da je angažovan u Marijinskom teatru u Sankt Peterburgu, te da je već jako zaposlen i ne traži dodatni posao.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare