Direktor FCS: Odluka UO paradoksalna, Jovićević kaže – kazna za reditelje

Kultura 01. dec 202115:11 > 17:14 4 komentara

Gordan Matić, direktor Filmskog centra Srbije (FCS), čiji Upravni odbor je odbio predlog svoje konkursne komisije da se dodele sredstva za finansiranje i kofinansiranje filmova reditelja Gorana Markovića, Srđana Dragojevića i Želimira Žilnika, kaže da je UO FCS imao na to pravo, kao i da on sam nije učestvovao u donošenju odluke. Na pitanje da li smatra da je paradoksalno da UO FCS odbije predlog svoje komisije u kojoj su bili, između ostalih, i dekani dve državne filmske akademije i upravnik Jugoslovenske kinoteke, odgovara "naravno" i dodaje da su Marković, Dragojević i Žilnik "velika imena naše kinematografije". Filmski kritičar i urednik kulture u nedeljniku NIN smatra da je ova odluka FCS kazna za reditelje koji slobodno govore u javnosti.

„Bili su različiti stavovi i dugo se polemisalo, odluka nije doneta na lak i jednostavan način“, navodi Matić za N1 i dodaje da je procedura takva da Upravni odbor može samo u celosti da prihvati ili odbaci predlog komisije. Dodao je i da je njegova uloga kao direktora FCS uloga izvestioca, i da samim tim nije mogao da učestvuje ni u raspravi ni u glasanju.

Povezane vesti

Navodi da je prvi put raspisan konkurs za finansiranje filmova eminentnih reditelja, i da mu je zbog toga drago.

„Namera je bila da se svake druge godine raspisuje konkurs, da se eminentni reditelji ne bi takmičili sa nekim mlađim, hajde da kažemo da se radi o jednoj pozitivnoj diskriminaciji. Veoma mi je žao što se nije desilo ovog puta, postoje određeni pokušaji da nađemo najbolja rešenja da ovi reditelji dobiju priliku da realizuju svoje projekte. Mi želimo da se što više kvalitetnih filmova snimi, verujem da oni (Dragojević, Marković i Žilnik) imaju još šta da kažu“, kazao je Matić.

Upitan zašto Upravni odbor FCS nije obrazložio svoju odluku, on navodi da je to stvar odbora i da on ne može da utiče na to.

Kazao je i da su svi članovi Upravnog odbora koji su želeli da iznesu mišljenje to i uradili i da su se mogla čuti različita mišljenja o tome šta je najbolje da se uradi za našu kinematografiju, ali i u vezi nekih formalnih, proceduralnih stvari, ne precizirajući o čemu se tačno radi.

„Ali, ništa nije bilo u rukavicama“, dodao je.

Jovićević: Odluka UO FCS kazna za reditelje koji slobodno govore u javnosti

Filmski kritičar i urednik kulture u nedeljniku NIN Dragan Jovićević smatra da je odluka Upravnog odbora FCS kazna za reditelje koji slobodno govore u javnosti.

„Bio sam zatečen i zbunjen ovom odlukom, mi ni u ovom trenutku nismo dobili jasno objašnjenje šta se zapravo dogodilo između odluke komisije, koja je uzgred bila vrlo kompetentna, koja je istakla da su sva tri projekta vredna pažnje da dođu na realizaciju, i sledeće što vidimo, odluke Upravnog odbora po kojoj se sve poništava. Ono što je dramatičnije, stiče se utisak da je došlo sve na tu naplatu, kada se ljudi iz raznih političkih razloga prevaspitavaju“, kaže Jovićević za N1.

Dodaje i da mu se čini da su reakcije na ovu odluku „dosta mlake“.

„Kao da smo počeli da se privikavamo da ovde sve može da nam se desi, ako se desilo njima (rediteljima), može da se prelije i na druge grane, možda i na nešto što deluje beznačajno. Stiče se utisak da ovde više niko ništa ne sme ni da kaže, jer ća ga stići kazna“, ističe on.

Reditelj Goran Marković rekao je da je odluka UO FCS „potpuno neshvatljivo rešenje, doneto bez ikakvog obrazloženja, po striktnim uputstvima predsednice Upravnog odbora Centra Jelene Trivan, koja ih je očigledno dobila sa najvišeg mesta“.

„Kada izostane obrazloženje UO Filmskog centra Srbije sa razlozima odbijanja, autor i producent nemaju nikakvu mogućnost da nešto isprave za sledeće konkurisanje. Mogu reći samo da sam – zbunjen i tužan“, rekao je reditelj Srđan Dragojević.

Konkursna komisija dostavila je UO Filmskog centra tri predloga i to za film „Škartovi“ reditelja i scenariste Srđana Dragojevića, film „Doktor D“ reditelja i scenariste Gorana Markovića i film „Sloboda i barbarizam“ reditelja i scenariste Želimira Žilnika.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare