Direktor Zaprokula: Nema razvoja kulture, ako se ne dopre do ljudi

Kultura 21. jun 202113:441 komentar
N1

Jako je važno da u eri tehnologija i rijalitija nudimo alternativu, rekao je u Novom danu direktor Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Marko Krstić. "Mi zamišljamo da je kultura u pet odsto, i stalno se obraćamo jednom malom krugu ljudi koji je tu i, u redu, i treba tu da budu, ali mi o razvoju kulture ne možemo pričati, ako ona ne dopre do ljudi, onih koje možda i ne interesuje, ali mi smo ti koji bi treba da se malo guramo, jer je jako važno da u eri tehnologija i rijalitija nudimo alternativu", dodao je Krstić.

Kako je ocenio, naša kulturna politika je u trenutno „u vrenju“.

„Postoji dobra premisa i uvertira da postoje indicije da će biti ozbiljnija nego ranijih godina, sad prvi put imamo posle tri, četiri decenije da je budžet za kulturu jedan odsto, što deluje da je malo, ali nije malo, budući i da smo imali 0,6 odsto svih ovih godina“, dodao je.

Krstić je kazao da je u vremenu Ive Andrića i Jugoslavije budžet za kulturu bio deset odsto, što se, kako je ocenio, pokazalo kao dobra tekovina – imajući u vidu šta smo sve dobili kao rezultat u umetnostima.

„Važno je da postoji sprega, sposobnost da se te dve suprotne strane, politika i kultura, slože. I ovaj Kontapunkt ima tu tendenciju, da kultura nametne temu i neka nova geostrateška dešavanja“, dodao je on.

Jubilarni peti Beogradski kontrapunkt biće održan u utorak, 22. juna i još jednom će okupiti umetnike i mislioce iz raznih delova sveta. Ovogodišnji otvara seriju događaja kojima se obeležava 60. godišnjica dodele Nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, čija se dela i dalje objavljuju širom sveta. Organizator događaja je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka.

Komentari

Vaš komentar