Direktorka Muzeja: Divlja gradnja uništila kuće i keramiku vinčanske kulture

Kultura 20. jul 202210:32 38 komentara
YouTube/Beograd za početnike

Neolitsko naselje Usek u beogradskom naselju Banjica, vinčanski lokalitet koji je živeo od 5.200. do 4.600. godine pre nove ere, uništeno je nelegalnom gradnjom, izjavila je direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković.

Pročitajte još:

Medaković je za Politiku rekla da su investitor i izvođač, bez prethodnih dozvola za radove, uništili oko 84 kvadratna metra tog vinčanskog naselja, koje je 1964. godine proglašeno spomenikom kulture i dodala da je građevinska inspekcija brzo zatvorila to gradilište, ali da postoje navodi da je gradnja nastavljena.

„U svim profilima otkopa vidljivi su ostaci vinčanskih kuća, peći i ognjišta. Pronađeni predmeti iz odbačene zemlje i iz samog iskopa ukazuju da je uništen jako moćan kulturni sloj sa ostacima keramike, životinjskih kostiju, alatki od kosti, roga i kamena iz svih faza vinčanske kulture“, kazala je Medaković.

Prema rečima predsednika Srpskog arheološkog društva Adama Crnobrnje, mehanizacijom je iskopano između 150 i 200 kubnih metara arheološkog sadržaja, poput predmeta, nepokretnih objekata i organskih ostataka na osnovu kojih se može saznati kako su živeli ljudi u neolitu.

„Kada se ovako nešto uništi, nema popravnog. Da bi se ta količina arheološkog sadržaja na adekvatan način istražila, na lokalitetu Vinča je bilo potrebno 10 do 15 godina“, objasnio je Crnobrnja.

Iz Gradskog sekretarijata za inspekcijske poslove rekli su za Politiku da je na lokalitetu izveden potporni armiranobetonski zid dužine 12 metara i visine 2,6 metara bez odobrenja izdatog od nadležnog organa, posle čega je doneto rešenje o zatvaranju gradilišta. Građevinski inspektor je podneo krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, bez preciziranja protiv koga.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare