Đeković: Kultura neguje vrednosti društva, neophodna ulaganja države

Kultura 16. mar 202119:23

Neophodno je da država ulaže u kulturu, ona je na taj način ne pomaže već ulaže, jer je to ulaganje u vrednost i u politike koja zemlja zastupa, rekla je teoretičarka u kulturi Virdžinija Đeković Miketić, koja je u Danu uživo govorila o programu Reshape i rezultatima istraživanja sprovedenih o okviru njega. Taj program okupio je 40 umetnika i teoretičara kulture iz Evrope, sa ciljem da predloži rešenja za postojeće izazove s kojima se kultura suočava danas.

Kako je navela, kultura jeste neminovno, posebno ona koja nije orijentisana na tržište, usmerena na državu i druge izvore finasiranja.

„Ali moramo da promenimo posmatranje kulture, ne dajemo mi socijalnu pomoć kulturnim radnicima već ulažemo u ono što je savremeno stvaralaštvo. Ono nikad neće biti isplativo kao komercijalni proizvodi, ali ono stvara, neguje vrednosti koje su odlika svakog društva“, navela je govoreći o rezultatima istraživanja u okviru tog programa.

Istraživanje u okviru programa Reshape bavilo se pre svega time šta su izazovi kulturnog sektora s kojima se suočavamo svakoga dana, objasnila je.

„Najveća tema bilo je izdvajanje za kultru, ali i snalaženje nezavisne scene u okolnostima tržišnog kapitala i kako se danas dešava upravljanje u kulturi, tj da li smo sposobni da kulturni sektor organizujemo kako nalaže savremena umetnost, i da li danas u sektoru kulture postoji solidarnost, i da li postoji solidarnost i od strane drugih društvenih aktera, tj razumevanje za potrebe umetnosti“, dodala je.

Istraživači i umetnici imali su priliku da se susretnu, kako je navela, nekoliko puta na različitim radionicama, i da upozanaju aktere iz raznih zemalja, a i da vide kako izgleda scena i da prenesu ta iskustva. „Da vidimo da li je moguće da reorganizujemo sisteme da olakšamo okolnosti i za aktere i za publiku u svojim zemljama“, kaže.

Reshape je višegodišnji program koji je početkom 2019. godine okupio oko 40 umetnika i teoretičara u kulturi iz Evrope i regiona južnog Mediterana kako bi raspoređeni u nekoliko radnih grupa zajedno promatrali teme vezane za održive modele sektora kulture u budućnosti.

Svi učesnici bili su tematski podeljeni u sledeće grupe: vrednosti kulturne proizvodnje, upravljanje u kulturi, umetnost i državljanstvo, transnacionalne i postnacionalne umetničke prakse i solidarna ekonomija. Zadatak svake od grupa bio je da uz moderaciju i kroz zajednički rad osmisli i predloži rešenja za postojeće izazove s kojima se kultura suočava danas.

Kao rezultat ovih istraživanja pre nekoliko dana objavljena je publikacija Workbook: Reflact, Share, Practice, Experiment koja na jednom mestu prenosi iskustva učesnika, daje njihova viđenja novih praksi koje bi u budućnosti mogle biti uspostavljene u cilju stvaranja uslova za razvoj savremenog stvaralaštva. Pitanja koja su bila najveći izazovi jesu da li je moguće postojanje nezavisne kulture i scene u okolnostima današnjice i kako se umetnici i kulturni radnici snalaze u tim okolnostima.

Komentari

Vaš komentar