Đurović: Sva pozorišta u Srbiji da obustave rad zbog „Boška Buhe“

Kultura 22. mar 202314:04 24 komentara
pozorište
Pixabay

Bivši upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, reditelj Božidar Đurović izjavio je da bi sva pozorišta u Srbiji trebalo da obustave rad kako bi se sprečilo izmeštanje dečjeg pozorišta "Boško Buha" s Trga Republike u Beogradu.

Đurović je agenciji Beta kazao da zbog odluke o preseljenju „ne plaču samo glumci, već plaču i deca“.

Povezane vesti

„Oni koji su doneli odluku o izmeštanju dečjeg pozorišta ‘Boško Buha’ i prodaji dela prostora koje je to pozorište decenijama koristilo, nikada ni kao deca, a ni s decom, nisu bili u tom pozorištu. Da su bar jednom bili u ‘Boška Buhi’, ne bi im na pamet palo da izmeštaju pozorište s matične scene, koje u centru Beograda radi više od 70 godina“, istakao je pozorišni reditelj Đurović.

Po njegovim rečima, odluka gradskih vlasti je atak na zdrav razum i budućnost naroda.

„Zbog odluke gradskih vlasti Beograda, ne plaču samo glumci, već plaču i deca, a u grobu se prevrću Gita Predić i Branislav Nušić (koji je pomgao osnivanje tog pozorišta). Ova vlast nije vlast razuma i dijaloga i zato ne samo beogradska, već sva pozorišta u Srbiji trebalo bi da obustave rad kako bi se sprečilo izmeštanje ’Boška Buhe’ na Savski trg“, naglasio je Đurović.

Pre šest godina u Katastru se na prostor foajea i sale Pozorišta uknjižilo preduzeće „Rubin“ iz Kruševca, da bi se kasnije vlasništo prenelo na preduzeće „Butik“ iz Kruševca.

Pozorište traži da se u roku od mesec dana razreši imovinsko-pravna situacija.

„Ovim je došlo do otuđenja imovine grada Beograda, na koju Pozorište ima pravo korišćenja na neodređeno vreme. Pozorištu je saopšteno da je do uknjiženja došlo greškom, koja će biti ispravljena u najkraćem roku, što se do danas nije desilo“, naveli su iz „Boška Buhe“.

Pozorište „Boško Buha“ je bez svog prostora ostalo u vreme kad je funkciju gradonačelnika Beograda obavljao Siniša Mali, prenela je Nova.rs.

Promena vlasništva se dogodila 2015. godine kada je kompanija „Rubin“, u vlasništvu Predraga Rankovića Peconija, kupila „Kafe Teatar“ koji je bio sastavni deo prostora kojeg je koristilo Pozorište.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare