Dodelom nagrada Beogradsko dramsko pozorište proslavilo 75. rođendan

U Beogradskom dramskom pozorištu (BDP), na Dan pozorišta i 75. godišnjicu osnivanja, danas su dodeljena tradicionalna priznanja i nagrade članovima ansambla i zaposlenima.

Direktor BDP Jug Radivojević poručio je na svečanosti da bez dugoročnog planiranja i vizije ne mogu ići dalje, biti bolji i stvarati teatar po meri evropskih standarda kojima teži.

„Konstantno jačamo ansambl, ulažemo u infrastrukturu i pozorišnu tehniku i konstantno sarađujemo sa regionom i Evropom“, rekao je Radivojević i najavio da večeras sa emitovanjem počinje i najnoviji poduhvat BDP – pozorišna televizija.

„Svi teatri u zemlji i Evropi mogu da promovišu svoje projekte preko naše televizije čiji je slogan ‘Navikavaj se’, a premijerno će biti prikazana povratnička epizoda čuvene emisije ‘Bardovi teatra'“, rekao je Radivojević.

Naglasio je i da će od danas fond za stipendiranje mladih talenata BDP poneti ime prerano preminulog glumca Marka Živića.

Kada je reč o nagradama, onu koja nosi ime čuvene Tatjane Lukjanove, nagradu za višegodišnji doprinos tom pozorištu kao i pozorišnom životu Srbije dobila je čuvena slovenačka glumica Milena Zupančič. Prizanje je primila iz ruku prošlogodišnje dobitnice Mirjane Karanović, koja je istakla da joj je rad Milene Zupančič bio inspiracija decenijama unazad.

„U ovom pozorištu ima mesta za sve, a za mene i moju generaciju je divno što, posle toliko vremena odvojenosti na teritoriji bivše zemlje, sada se ponovo srećemo, družimo i volimo“, rekla je Milena Zupančič.

Glumica Vesna Čipčić dobitnica je specijalne godišnje nagrade za uloge u tri predstave: „Tiho teče Misisipi“, „U raljama života“ i „Living Room“.

„Bilo je svetlih i tamnih trenutaka u ovoj kući, ali ovo smatram sjajnim početkom najzlatnijeg perioda BDP“, poručila je Čipčić i rekla da se ne seća kada je igrala uloge u tri predstave, i podjednako se radovala što dolazi da ih igra.

„Zato mi je lako da kažem – uh što volim što sam glumca“, rekla je Čipčić i posebno zahvalila mladim članovima ansambla.

Specijalnu nagradu za umetničko ostvarenje godine dobio je glumac Andrija Kuzmanović za ulogu Osman Paše u predstavi „Zelena čoja Montenegra“, dok je nagrada za umetničko ostvarenje pripala reditelju Veljku Mićunoviću za predstavu „Demokratija“.

Specijalna godišnja nagrada za kolektivnu igru pripala je ansamblu predstave „Tiho teče Misisipi“.

Nagradu „Mihajlo Fejzulovski“ za poseban doprinos i angažovanje u radu iz redova zsposlenih dobile su Neda Antonijević, Ivana Medić i Slavica Marković.