Dodelu nagrada na Berlinalu obeležile žene

Kultura 17. feb 202212:39
REUTERS/Hannibal Hanschke

Ovogodišnju svečanu dodelu nagrada na 72. filmskom festivalu u Berlinu obeležile su žene rediteljke. Ali i nemačka tragikomedija „Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša“.

Čini se da se 72. Berlinale, suprotno očekivanjima mnogih, nije pretvorio u događaj na kojem se masovno širi korona. Uoči početka filmskog festivala, a zbog velikog broja novozaraženih u Nemačkoj, oštro je kritkovana namera organizatora da se ovogodišnji Berlinale održi „uživo“.

Da bi se smanjio rizik od zaraze, takmičarski deo ove godine je skraćen s uobičajenih deset, na sedam dana. Zato nagrade nisu dodeljene idućeg vikenda, nego već ove srede.

Dobitnica ovogodišnjeg Zlatnog medveda za najbolji film je španska rediteljka Karla Simon, koja je u svom delu „Alkaras“ (Alcarras) prenela iskustva iz sopstvene porodice. U filmu porodica Sole ima plantažu sa breskvama koju ugrožava postavljanje solarnih panela. Zanimljivo je da njeni glumci do sada nisu imali nikakva glumačka iskustva.

Inače, porodica Karle Simon zaista je uzgajala breskve u Alkarasu, pa je rediteljka Zlatnog medveda posvetila svim seljacima koji se brinu za to da drugi ljudi imaju hranu na svom stolu.

„Sada se smatram ćerkom Berlinala“, rekla je Karla Simon, koja je na berlinskom festivalu 2017. predstavila i svoj debitantski film „Fridino leto“. Žiri je u obrazloženju pohvalio „Arakas“ zbog „izvanredne glume, nežnosti, radosti i humora“.

Pola nagrada dobile su žene

Nakon objavljivanja programa ovogodišnjeg Berlinala videlo se da je u takmičarskom delu veliki broj rediteljki: sedam od 18 filmova režirale su žene. Četiri njihova dela dobila su nagrade, piše DW.

REUTERS/Hannibal Hanschke

Pored Zlatnog medveda za Karlu Simon, Srebrnog medveda su dobile Natalija Lopez Galjardo (nagrada žirija za film „Robe of Gems“) i Kler Deni (najbolja režija za „Obe strane oštrice“), a Laura Basuki dobila je Srebrnog medveda kao najbolja glumica u sporednoj ulozi u filmu rediteljke Kamile Andini „Nana“.

Bilo je godina kada se na Berlinalu vrlo rano znalo ko su favoriti, ali ove godine kritike filmova prikazanih u takmičarskom delu bile su šarolike. Zato se s napetošću očekivalo proglašenje pobednika.

Nemačka tragikomedija „Rabije Kurnaz protiv Džordža V. Buša“ dobila je dva Medveda. Lajla Štiler, nagrađena za najbolji scenario, je rekla: „Da se izrazim kao Rabije: ’Stvarno? Sviđa mi se’.“ I zahvalila se redatelju Andreasu Drezenu koji ju je angažovao za pisanje scenarija.

REUTERS/Hannibal Hanschke

Ganuta je bila i Meltem Kaptan, dobitnica Srebrnog medveda za glavnu ulogu, ulogu Rabije Kurnaz. Ona se zahvalila svojim roditeljima, koji su svojoj deci uvek govorili: „Sledite svoj put!“ Kaptan, inače komičarka, u ovom filmu je prvi put imala glavnu ulogu i iskazala se toplim i humorističnim prikazom majke Murata Kurnaza, nemačkog zatvorenika u Gvantanamu. Kaptan je svoju nagradu posvetila svim majkama.

Veliki uspeh zabeležio je i južnokorejski reditelj Hong San-su, koji je po treći put za redom osvojio Srebrnog medveda na Berlinalu, ovoga puta nagradu žirija za svoje crno-belo ostvarenje „Film romansijerke“.

Voditeljka na svečanoj dodeli nagrada Marijete Risenbek je, komentarišući rasprave o održavanju festivala uživo u doba pandemije, rekla: „Nerviranje se isplatilo.“ Umetnički direktor Karlo Šatrijan ocenio je da je to bila jedna „sasvim posebna noć“ i dodao da se stres proteklih nedelja isplatio: „Osećao sam se nagrađenim.“

A publika će još neko vreme moći da uživa u atmosferi Berlinala. Filmovi se, naime, javno prikazuju do 20. februara.

Komentari

Vaš komentar