Dokumentarni film o Svetozaru Gligoriću i čuvenoj šahovskoj partiji

Kultura 06. apr 202110:13 > 12:03 7 komentara
Promo / FCS

U biblioteci Astronomske opservatorije na Zvezdari upravo je snimljena igrana rekonstrukcija čuvene šahovske partije velemajstora Svetozara Gligorića iz daleke 1953. koja će biti sastavni deo dokumentarnog filma „Gligorićeva Mar del Plata – Kraljeva indijska varijanta“ o našem najboljem šahisti svih vremena, navodi Filmski centar Srbije.

Glumci Radomir Nikolić i Nikola Krneta, zajedno sa maskerkom Draganom Injac, oživeli su likove Svetozara Gligorića i Miguela Najdorfa.

Izvršni producent filma je Andrija Lucić, igrane delove režira Milan Todorović, direktor fotografije je Vladimir Pavić, a montažer Vladimir Marković. Kostimografkinja je Jovana Božović.

„Život Svetozara Gligorića je više nego zanimljiv i ne može stati u jedan film. Meni najuzbudljiviji događaj iz njegovog života jeste šahovska partija, odigrana na turniru u argentinskoj Mar del Plati, kada je protiv svog velikog rivala Miguela Najdorfa odigrao novu šahovsku varijantu, u njemu omiljenom otvaranju. Ta varijanta je ušla u anale šahovske igre, a na svežini nije izgubila sve do dana-današnjeg, jer je veliki šahisti i dalje rado igraju. Produkcija svakog filma podrazumeva zajednički rad i zato sam radostan što su se u ostvarivanje mog sna uključile moje bliske kolege i prijatelji i svi oni, daju nemerljivi doprinos ovom filmu u nastajanju“, rekao je producent filma Ognjen Rakčević

Ognjen Rakčević i Milan Todorović već su sarađivali u slučajevima dokumentarnih filmova takođe na istorijsko-sportske teme – Tapavica (2016) i General Svetomir Đukić (2020); njihov drugopomenuti film će uskoro doživeti i beogradsku premijeru – na predstojećem izdanju Martovskog festivala u Domu omladine Beograda (od 19. do 25. aprila) u selekciji dokumentarnog filma do 50 minuta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare