Dragojević: Danas kao u ranom hrišćanstvu, i vodovodi imaju slave

Kultura 16. nov 202111:25 > 11:4932 komentara

Film "Nebesa" govori o mnogim meni značajnim i zanimljivim temama - situacija danas nakon pola veka socijalizma i ateizma, kada ponovo učimo šta znači hrišćanstvo, pa često to učenje bude i stranputica, pa i rituali postanu važniji od suštine, rekao je Srđan Dragojević, scenarista, reditelj i producent, govoreći o svom novom filmu.

Hrišćanska komedija „Nebesa“ inspirisana trima pričama Marsela Emea, o uticaju čuda na postkomunističko društvo, smeštenih u 1993, 2001. i 2026. Isti likovi se ponovo pojavljuju u različitim pričama i u novim, sve bizarnijim okolnostima. Njihove sudbine se prepliću. Posle pola veka komunizma i ateizma – religija se vratila da ostane, navodi se u opisu filma, koji će sutra biti premijerno prikazan u Beogradu, posle čega kreće u bioskopski život.

POVEZANE VESTI

„Danas vodovodi, političke stranke imaju svoje slave… Za mene kao umetnika ovaj sadašnji peroiod je veoma interesantan, podseća na prva stoleća hrišćanstva kada su paralelno sa Hristom i hrišćanstvom postojali i paganski bogovi i rituali u čudnoj koegzisteniciji i mene taj svet tog ranog hrišćanstva podseca na ovaj današnji svet“, dodao je Dragojević.

Reditelj je objasnio da uvek režira svoje scenarije jer je njegov bekgraund književni. „Objavljivao sam i knjige poezije, proze, za decu, sebe vidim nešto više kao pisca nego kao reditelja, i na režiju sam otišao uostalom iz opklade – dobio sam opkladu kada sam uspeo da upišem režiju, ali mi je bilo žao da ne studiram to jer sam jako voleo film, tako sam počeo da studiram nakon psihologije i režiju i promenio sam život“, objašnjava Dragojević.

„Ponekad pomislim da bi bilo bolje da sam ostao psiholog, ova profesija je malo sizifovski posao, to je kamen koji guraš uzbrdo i sve su teže okolnosti. Dobijamo relativno skromnu sumu novca za start, oko 15 odsto, pa krene ‘torbarenje’ po fondovima raznim za ostalih 85 odsto.. nije taj posao tako blistav kako publika često zamišlja.“

Reditelj je rekao da je film „Nebesa“ bio godinu i po u „nekom korona bunkeru“. „Veliko je to opterećenje za autora, voleo bi da publika vidi film, da kreneš dalje u nešto novo. Ovo je kao sedamdeset i neke sa crnim talasom – odluči CK i ide film u bunker…“, dodaje on.

Priroda filma, kako navodi, počiva na interakciji sa publikom, smanjio se intenzitet korone, došlo je sada vreme i za bioskope, iako trenutak nije idealan. „Smatrali smo da mora da izađe jer je situacija neizvesna i teško je dočekati idealne okolnosti. Vrlo je teško proceniti kada film ima šanse pred publikom“, ocenjuje reditelj.

Komentari

Vaš komentar