Drame Dušana Kovačevića na engleskom jeziku

Kultura 15. apr 202114:32 1 komentar
Promo / Laguna

Nakon zbirki drama „Maratonci trče počasni krug“, „Balkanski špijun“ i „Sabirni centar“, knjige „Dvadeset srpskih podela“ i zbirke pesama „Ja to tamo pevam“, u knjižare stiže zbirka drama srpskog dramskog pisca Dušana Kovačevića na engleskom jeziku, saopštila je izdavačka kuća Laguna.

Dušan Kovačević je dramski pisac koji je proslavio srpsku komediografiju, stvarajući dela koja svedoče o duhu našeg vremena, a ova knjiga sadrži drame „Profesionalac“, „Maratonci trče počasni krug“, „Balkanski špijun“, „Proleće u januaru“, „Generalna proba samoubistva“ i „Hipnoza jedne ljubavi“, navodi Laguna.

Za stvaralaštvo Dušana Kovačevića karakteristično je njegovo prepoznavanje i karikiranje naših mana, navika i predrasuda, pa ga često porede sa Nušićem. Njegove drame su igrane u preko 80 stranih pozorišta, a „Balkanski špijun“ je jedno od najpoznatijih ostvarenja srpske kinematografije.

„Za razliku od Topalovića iz ’Maratonaca’, koji decenijama preprodaju iste mrtvačke kovčege, ostajući u okvirima sitne familijarne manufakture, njihovi bliski rođaci, junaci komada ’Generalna proba samoubistva’, tri ekscentrična brata, kapetan rečne plovidbe, kontroverzni biznismen i suludi psihijatar, bez obzira na to da li su baš to za šta se izdaju da jesu, umešani su u velike svetske poslove, u trgovinu ljudima i ljudskim organima, onima čiji su samoubilački naum osujetili…“, kaže Vladimir Stamenković, dodaje Laguna.

Dušan Kovačević je autor velikog broja dramskih dela. U njegovim ostvarenjima brišu se oštre žanrovske razlike i dolazi do preplitanja komedije karaktera, komedije naravi, farse i drame u užem smislu, uostalom kao što je isprepleten sam život.

„The Professional and Other Plays“ Dušana Kovačevića u prodaji je od sutra.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare