Dugalić o „Vremenu zla“: I u teškim vremenima moguće izboriti zrnce ljudskosti

Kultura 25. okt 202112:45 > 12:46 1 komentar

"Sa velikim nestrpljenjem čekam večerašnji početak emitovanje serije Vreme zla", rekao je glumac Nebojša Dugalić koji u njoj igra jednu od uloga. On je za N1 rekao i da je video samo nekoliko scena u studiju, ali da su mu izgledale "čarobno". "Kada je predložak dobar i zahvalan za igru lepo je videti kako kolege naprave iskorak i videti ih u novoj nijansi, a na nivou celog ansambla to deluje jako ujednačeno, kao da svi dobiju istu tačnu notu autentičnosti koja je za ovu vrstu priča neophodna", dodao je.

Ekipa filma trudila se da istorijski kontekst bude samo slika dramskog okvira, a da se iz istorijskog okvira iščita koja je to vrsta izazova bila za pojedične sudbine, naveo je Dugalić.

Bogdan Dragović se vraća iz emigracije uoči Drugog svetskog rata. Pokušava da uspostavi veze sa Komunističkom partijom, kao i sa sinom Vladimirom. Njegova ostavljena žena Milena, stupa u emotivnu vezu sa Petrom Bajevićem, agentom Kominterne. Vladimir se okreće protiv oca. Milenini otac i brat, Vukašin i Ivan Katić su slika građanske Jugoslavije, koja ne uspeva da se odupre nadolazećim okolnostima. Počinje drugi svetski rat. Milena sa bratom Ivanom odlazi u Prerovo, Vladimir u partizane, Petar i Bogdan istovremeno završavaju u Gestapou, dok Vukašin ostaje kod kuće kao Vladimirov talac. Ovo je kratak opis serije Vreme zla koja će se od danas emitovati na kanalu Nova S.

„Ono na šta ova drama želi da uputi je kako pojedinac pliva i kako se spasava u svemu tome“, dodao je.

POVEZANE VESTI

Ne može se ukratko najaviti tako velika priča, ali ono sto je tu najvažnije, kaže glumac, jeste taj scenarističko, glumačko, rediteljski, vizuelni prevod priče i tu je bilo portrebno uraditi dosta dramaturških zahvata, svesti priču na ono što je igrivo, što se može dogoditi kao priča unutar glumaca, gde bi se pokazala unutrašnja sudbina tokog celog tog perioda i epohe.

Nadolazeći događaji su bili toliko turbulenti da največešće nije bilo nikakvog izbora, nego su se stvari dešavale lomovima, dodaje Dugalić, a to je ono što je suština svakog tragičkog konteksta – kada se pojedinačne sudbine sudare sa zahtevima vremena iz kojih je naprosto nemoguće isplivati.

Kako je rekao, uvek je ključno pitanje može li se biti dobar u vremenu zlom. U tim zlim vremenima, oni koji su bili dobri, budu još bolji, oni koji su bili loši budu još gori, kao da sva ta vremena dovedu do krajnosti sve naše stečenosti, smatra on.

„Bora Pub kojeg igram je, kao i svi ti likovi, tragična zakinutost života i sudbine, čovek koji pokušava da bude u skladu sa svojom savešću, idejom dobra i žrtve za celinu, kao i svi, ali kao da svi udaraju u isti zid, u nemogućnosti da se nose da silom tog vremena. Oni pokušavaju da vole i veruju, ali kada ih zadesi takvo vreme, pokušavaju spasti šta se spasti može, iz ljubavi i vere, ali taj instinkt spasavanja je ono što ih sve vuče dublje i dublje kao živo blato“, objašnjava.

To je, međutim, dodaje glumac, uvek pitanje – šta je to suma naših trudova u ovom vremenu, i bez obrzira na tragične ishode, ipak ostaje neko čovekovo delo i ono što je uradio srcem, po istini, savesti i pravdi.

„Ova priča pokušava da čuva, koliko god vremena bila teška, to zrnce ljudskosti, koje je uvek moguće izboriti“, kaže.

Prema njegovim rečima, svaka vremena su varijacije jednog istog dobra ili zla, samo je pitanja kako se to dobro ili zlo pojavljuje.

„Ova vremena su vremena opšte nedoslednosti i nevaženja bilo čega, ali opet na drugačiji način u odnosu na tad, kada su se događali sudari velikih sila. Danas te sile imaju drugačije lice, ali u suštini je isto zlo. I pred istim smo izazovima – kako pred onime što nas zatiče ostati čovek“, zaključio je Dugalić.

Istorijska drama „Vreme zla“ počinje da se emituje večeras na televiziji NOVA S u terminu od 21:30 sati.

Početkom avgusta prošle godine u Beogradu započeto je snimanje serije “Vreme zla” po istoimenom romanu Dobrice Ćosića. Goran Šušljik je, pored toga što ima jednu od nosećih uloga, i kreator serije, dok je izvšni producent “United media”.

Režiju potpisije Ivan Živković koji je sa Šušljikom prethodno radio “Korene”, čime je literatura Dobrice Ćosića ponovo vraćena u žižu javnosti kao mogući predložak za nastanak uzbudljivih filmskih dela.

Scenaristkinja je Sanja Savić Milosavljević, autorka muzike Irena Dečermić, a direktori fotografije su Marko Milovanović i Marko Mladenović.

U seriji glumi i Žarko Laušević koji će tumačiti Vukašina Katića. Tu su još i Boris Isaković (Svetozar Vujković), Goran Bogdan (Bogdan Dragović), Sergej Trifunović (knez Pavle Karađorđević), Nebojša Dugalić (Bora Pub), Nataša Ninković (Dušanka Luković), Nada Šargin (Milena Katić), Radovan Vujović (Ivan Katić), Isidora Simijonović (Nađa Luković), Goran Šušljik (Petar Bajević), Pavle Mensur (Miško Pub).

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare