Dušan Kovačević: Tema „Urnebesne tragedije“ nije prevaziđena 30 godina kasnije

Kultura 31. mar 202310:15 komentara
Foto: Vesna Lalić

Dramski pisac Dušan Kovačević ocenio je da tema crnohumorne predstave "Urnebesna tragedija", napisane pre tri decenije, još nije prevaziđena jer se problemi i dalje smenjuju jedan za drugim.

„Ne znam pouzdano u koliko je pozorišta u ovih trideset godina odigrana, igra se na najrazličitijim scenama, a u mom osećaju je da je ta tema, na našu veliku žalost, neiscrpna. Taman kad pomislimo da smo rešili jedan problem ili da smo blizu rešenja, pojavljuju se novi“, rekao je Kovačević u intervjuu za list „Danas“.

Nova postavka „Urnebesne tragedije“ sa novom glumačkom podelom biće premijerno igrana 5. maja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Jedan od najvažnijih i najuspešnijih Kovačevićevih komada i kod nas i u inostranstvu, sa njegovim rediteljskim potpisom bila je 1991. u Zvezdara teatru, i godinama se igrala na „kartu više“ sa Danilom Batom Stojkovićem koji je upamćen kao najbolji Vasilije ikada.

Glumačku ekipu činili su i Milena Dravić, Dragan Nikolić, Ljiljana Dragutinović, Lazar Ristovski, Anica Dobra, Snežana Bogdanović…

„Tada sam imao osećaj da je situacija u našem društvu potpuno tragična, u skoro svim oblastima života, a mi sad o ‘Urnebesnoj tragediji’ pričamo 2023. godine, znači, skoro tri decenije kasnije, i opet smo u ratu. Ne direktnom, ali sa svim posledicama rata koji se vodi u Evropi“, naveo je Kovačević ističući da se taj rat „indirektno odnosi i na nas“.